Hirdetés

Megérkezett az NVIDIA GRID 2.0 és vele az új Tesla gyorsítókártyák

A VMware aktuális, virtualizálással és ehhez kapcsolódó termékekkel foglalkozó VMworld konferenciáján az NVIDIA rögtön belecsapott az események közepébe. A cég bejelentette a GRID 2.0-t, avagy a következő generációs VDI (Virtual Desktop Interface) GPU technológiáját, aminek első fejezetét még 2012-ben nyitotta a vállalat. Az új GRID számos új szolgáltatást kapott és növelték a párhuzamosan kiszolgálható felhasználók számát. Ehhez a vállalat új gyorsítókat is kreált, ami a GRID 2.0 esetében különösen fontos, hiszen a hardver és a szolgáltatás páros együtt jár.

A 2012-ben bejelentett GRID K1 (4xGK107) és GRID K2 (2xGK104) gyorsítók felett eljárt az idő, hiszen három év sok idő, így az új hardvert a Tesla M6 és a Tesla M60 adják, amelyek alapja az NVIDIA GM204 szilícium. Egészen pontosan az M60 esetében két darab GM204-ről és 2x8 GB GDDR5 memóriáról beszélünk, ami teljes méretű, duplaszlotos PCIe kártyán foglal helyet. Ez kiépítéstől függően 225 vagy 300 wattot fogyaszt és aktív vagy passzív hűtővel rendelkezik. Egy ilyen kártya GPU-nként legfeljebb 16, avagy összesen 32 felhasználó egyidejű kiszolgálására képes.

Az M6 a kisebbik opció, amit szó szerint is vehetünk, és nem csak azért, mert mindössze egy GPU-t kapott 8 GB GDDR5 memóriával, hanem mert egy MXM formátumú gyorsítóról beszélünk, ami új formátumot jelent, és a nagy sűrűségű blade-szerverekben találhat otthonra. A 16 felhasználó kiszolgálására alkalmas modul 75-100 watt között fogyaszt kiépítéstől függően.

Az NVIDIA egyébként más felhasználási területet is figyelembe vesz, így megadta azt is, hogy a Tesla M60 36 darab, az M6 pedig 18 darab H.264 adatfolyam enkódolására képes. Erre vezethető vissza az is, hogy a kártyák neve az általános gyorsítóknál (HPC) használt Tesla nevet kapta, nem pedig Grid lett, mint ahogyan korábban. Az ok ugyanis nem más, mint a VDI is egy GPU-s alkalmazás, így hardveresen a VDI és a HPC kártyák között nincs hardveres differencia, így a gyártó a szerverekbe szánt kártyáit egy név alatt egyesítette.


[+]

Visszatérve a GRID 2.0-ra, az új Tesla gyorsítóknak hála a GRID 2.0 az NVIDIA szerint a korábbi generációnál kétszer nagyobb teljesítményre és kétszer több felhasználó egyidejű kiszolgálására képes, összehasonlítva az első generáció Grid kártyáival, tehát összességében véve a költségek csökkennek. Nem lehet szó nélkül hagyni azt sem, hogy az MXM modul révén az elérhető platformokra felkerültek a pengeszerverek, amivel alaposan megnövelhető a szerversűrűség.

Túl a hardver nyújtotta előnyökön, maga a GRID 2.0 funkcionálisan is sokat fejlődött, így immár szerverenként 128 felhasználót képes kiszolgálni. Emellett fontos újdonság a CUDA támogatása, ami eddig vGPU-s környezetben nem volt egyszerűen, azaz pass-through környezet nélkül elérhető; Tehát hiába dolgozott a cég sokat azon, hogy a CUDA bekerüljön a professzionális szoftverekbe, ha ezek VDI esetén java részben hardveres gyorsítás nélkül maradtak. A helyzet most megváltozott, ám az NVIDIA megjegyzi, hogy ez a képesség csak a GRID 2.0 "8 GB profil" mellett használható ki (ami azt jelenti, hogy egy GPU-ra csupán egy felhasználó juthat).


[+]

Mindemellett fejlődött a felbontáskezelés, azaz az eddig elérhető 2560x1600 képpont helyett a legnagyobb támogatott felbontás a 4K lett, valamint bővül a támogatott operációs rendszerek köre, így a Windows mellett a Linux is felkerült a listára - ez utóbbit használók közül az NVIDIA elsősorban az olaj- és gázipart emelte ki - sőt a Windows 10 támogatásán is dolgoznak már, ám mindez egyelőre csak formális, noha a redmondi cég új operációs rendszere állítólag teljes mértékben virtualizálható a GRID teljes képességeinek kiaknázása mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés