Hirdetés

Jobb autókat eredményezhet a GraphiVisor virtualizációs technológia

A Vivante a JPR Virtualize 2015 konferencián bejelentette a GraphiVisor virtualizációs technológiát, amellyel a vállalat elsődlegesen jobban reagáló autókhoz segítené hozzá az ipart. Mint ismeretes a mai autók már számos olyan kényelmi szolgáltatást nyújtanak, mint a viszonylag nagy méretű megjelenítőn keresztüli adatmegjelenítés, illetve az ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), vagyis a vezetéstámogató rendszer. Utóbbi terület különösen problémásnak mondható, mivel egyrészt költséges technológiáról van szó, másrészt a szoftveres alapokkal nagyon finoman kell bánni, mivel az egyetlen beépített rendszerchip integrált grafikus vezérlője kevés lehet az ADAS és az adatkijelzés feladatának egyszerre történő ellátására.

Márpedig az ADAS esetében nagyon fontos, hogy az erőforrást ne vonja el más feladat, hiszen vezetéstámogatásnak abszolút biztonságosnak kell lennie. Az egyes hibák itt balesetekhez is vezethetnek, ami rossz esetben emberéleteket követelhet.

A Vivante az aktuális felhasználói igényeket a GraphiVisor virtualizációs technológiával szolgálná ki, amely lényegében azt teszi lehetővé, hogy az adott rendszerchipben két valós, de igény esetén összevonható integrált grafikus vezérlő lehessen. Összevont állapotban nem lenne más a rendszer, mint egy átlagos IGP, de virtualizált állapotban előkerülne egy biztonságos izoláció, amely megoldja, hogy a particionált erőforrások egymástól teljesen függetlenül képesek legyenek működni, és akár különálló operációs rendszereket, illetve programokat is képes legyenek egymástól teljesen elkülönítve futtatni. Az egyik virtualizált IGP felelhetne a működés szempontjából abszolút kritikus funkciókért, mint például az ADAS, míg a másik virtualizált IGP kapná a felhasználó felületre vonatkozó feladatokat.

A Vivante szerint ezzel a konstrukcióval jobban működő vezetéstámogató rendszerek tervezhetők, és emellett még az adatkijelzés is megbízható lesz, valamint az egész csomag költséghatékony, mert csupán egyetlen lapkával is megoldható a működés.

A Vivante GraphiVisor virtualizációs technológiát egyelőre a Freescale i.MX6 Quad sorozatú rendszerchipek támogatják.

Előzmények

Hirdetés