Hirdetés

Mostantól ARMv8 mellé is társítható Tesla gyorsító

Az NVIDIA bejelentette, hogy a Tesla gyorsítók mostantól nemcsak x86 és Power, hanem ARMv8 processzorok mellé is társíthatók. Ezt a vállalat ugyanakkor ARM64 támogatásként jelzi utalva az utasításarchitektúra 64 bites jellegére, de a lényegen nem változtat. A vállalat két tesztplatformot is bemutatott, amelyek Applied Micro nyolcmagos X-Gene processzoraira építenek, melyek 2,4 GHz-en üzemelnek. Ezek leginkább tesztlapkák, hiszen hivatalosan még nem kaphatók, de működnek, így a HPC-piac elkezdheti az átállást az ARMv8-ra.

A Cirrascale júliusban elkezdi szállítani azt a RM1905D jelzésű 1U magas fejlesztői platformot, mely két darab Applied Micro processzort és két Tesla K20-at használ. Hasonlóval az E4 Engineering is előáll majd később, de ez 3U magas rendszer lesz.

Az NVIDIA a CUDA 6.5-be is beépíti az ARMv8 támogatását, mely platform így használható lesz az előbbi masinákhoz, illetve később a ténylegesen forgalmazott Tesla kártyával ellátott ARMv8-as szerverekhez.

A következő lépés már tényleg az integráció lesz, melyet a vállalat már régóta az ARMv8 architektúrával képzel el, így pár éven belül a Tesla már nem külön gyorsító lesz, hanem a központi processzor része, amolyan segédprocesszor szerepkörben. Persze ettől még ugyanúgy gyorsítóként fogja ellátni a feladatát, csak számos olyan algoritmus is működhet rajta, amelyek sebességét jelenleg a CPU és a GPU közötti lassú összeköttetés korlátozza. Erre az NVLINK a szerverek területén egy alternatív megoldás, de az integrációval teljesen eliminálható az adatmásolás jelentette sebességvesztés, így kétségtelenül utóbbi a legjobb megoldás a gondokra. Az ARMv8 támogatása ehhez készíti elő a megfelelő terepet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés