Hirdetés

Megérkezett az inteles nForce4 SLI

Az NVIDIA bejelentette Intel processzorok mellé szánt, nForce4 SLI Intel Edition névre keresztelt lapkakészletét. A hasonló nevű AMD-s megoldástól több ponton is különbözik az új alaplapi vezérlő, ezek közül a legfeltűnőbb a hagyományos kétchipes rendszer visszahozása. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy míg az AMD K8-as processzorai a memóriavezérlőt is magukban foglalják, addig Intel-platformokon erről az északi hídnak kell gondoskodnia.

Ennek a feladatnak az nForce4 SLI SPP (System Platform Processor) chip tesz eleget, amely a CPU-hoz 400-1066 MHz effektív órajelű rendszerbuszon kapcsolódhat. A lapka két független 64 bites memóriainterfésszel szolgál, amelyek természetesen 128 bites, kétcsatornás üzemmódban is működhetnek. Vezérlőnként külön 64 bites adatbusz áll rendelkezésre, míg önálló cím- és vezérlőbusz minden memóriafoglalatra jut. Az SPP chip nem-pufferelt, nem-ECC-s modulokból négyet képes kezelni, 16 GB összkapacitásig, illetve DDR2-667 sebességig.


Memóriavezérlő [+]

Az északi híd másik fő feladata a PCI Express interfészek kezelése. Grafikus kártyák számára egyszer 16 vagy – SLI üzemmódban – kétszer 8 PCIe-vezeték áll rendelkezésre, míg egyéb eszközök számára három PCIe x1 sáv biztosított. Az SPP és az MCP (Media and Communications Processor) lapkák között egy 800 megahertzes HyperTransport sín szállítja az adatokat.


A déli híd a hálózat felé gigabites Ethernet kaput nyit, amelyet számos funkcióval egészít ki: ezek közé tartozik a CPU terhelését csökkenteni hivatott TCP-előfeldolgozó egység, valamint a biztonságot szolgáló hardveres tűzfal, az NVIDIA ActiveArmor. A MediaShield néven összefogott tárolóegység-vezérlő ismeri a RAID 0, 1, 0+1 és 5 merevlemeztömböket; IDE (Ultra-ATA133) és Serial ATA II (3 Gbit/s) eszközökből négyet-négyet képes kezelni, utóbbiak esetén támogatja a lemezparancsok sorrendjének optimalizálását lehetővé tevő NCQ (Native Command Queuing) technológiát is. Ahogyan már megszokhattuk a gyártótól, a winchesterek interfészre való tekintet nélkül illeszthetők RAID-be, meghibásodás esetén pedig egy grafikus felületen jelzi a rendszer a felhasználónak, hogy melyik portra csatlakozik a szóban forgó egység.

Az MCP-re hat hagyományos PCI bővítőhely köthető, a chip nyolccsatornás AC'97 2.3 hangrendszereket támogat, USB 2.0 portjainak száma tíz.

Az nForce4 SLI Intel Edition chipsetre épülő rendszerek teljesítménye a gyártó szerint jelentősen meghaladhatja akár az Intel csúcslapkája, az i925XE köré épülő PC-két is, ami elsősorban talán annak tudható be, hogy a memóriavezérlő az adatok előfeldolgozása és a késleltetés mérséklése következtében igen hatékonyan képes működni – reméljük, erről hamarosan tesztek útján is megbizonyosodhatunk. A csúcsrendszerebe szánt, s egyébként állítólag kitűnően tuningolható SLI-chipsetet Intel processzoros középkategóriás PC-kbe, munkaállomásokba és szerverekbe, valamint noteszgépekbe való alaplapi vezérlők fogják követni.


NVIDIA referencialap

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés