Hirdetés

Fürge és energiatakarékos mobil HDD-ket jelentett be a Hitachi

Gyors, ugyanakkor kis fogyasztású 2,5 hüvelykes merevlemezeket bocsátott útjára ma a Hitachi Global Storage Technology (HGST). A gyártó új TravelStar 5K250 szériáját a korábbi TravelStar típusokhoz hasonlóan elsősorban noteszgépekhez, külső adattárolókhoz, valamint otthoni szórakoztatóelektronikai berendezésekhez ajánlja a gyártó, melyet időközben több konkurense is megelőzött a 250 GB maximális kapacitású 2,5 hüvelykes HDD-k piaci premierjével. A japán cég most a szerinte kedvezőbb teljesítmény/energiatakarékossági mutatóval vág vissza riválisainak.

Az új merevlemezcsalád a HGST által elvégzett tesztekben 15-25 százalékkal gyorsabbnak bizonyult a riválisok 5400 fordulat/perces motorral ellátott megoldásainál, mindemellett a TravelStar 5K250 széria tagjai a cég korábbi zászlóshajójának számító 5K160 merevlemezeket is felülmúlják gyakorlatilag minden tekintetben. A gyártónak a HDD-k adattároló rétegének kialakításakor alkalmazott merőleges adatrögzítési technológia révén sikerült 205 milliárd bit/négyzethüvelykes adatsűrűséget elérnie, az 5K250 sorozatú merevlemezek ennek megfelelően egy vagy két üvegalapú lemezen tárolnak minimum 80, maximum 250 GB adatot.

A Serial ATA II interfésszel ellátott, 80, 120, 160 és 250 GB kapacitással árusított TravelStar 5K250 HDD-k egységesen 5400 fordulat/perces motorral és 8 megabájtnyi puffermemóriával rendelkeznek, a HDD-k átlagos elérési ideje 11 milliszekundum. Az adattárolók fogyasztása írási és olvasási műveletek során mindössze 1,8 watt, kereséskor 2,2 watt, zajszintük pedig 24 és 26 dB(A) közt alakul. A széria tagjait opcióként hardveres titkosítási eljárással (Bulk Data Encryption 3) is ellátja a gyártó.

A TravelStar 5K250 sorozattal egy időben érkeznek a napi 24 órás, heti hét napos használatra hitelesített TravelStar E5K250 típusok, melyek bizonyos energiatakarékossági fázisokat értelemszerűen nem támogatnak, egyéb paramétereiket tekintve azonban lényegében megegyeznek a fentebb tárgyalt típuscsalád tagjaival.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés