Hirdetés

Prémium Chromebookok alapja lehet a friss MediaTek SoC

A Kompanio 1380 a TSMC 6 nm-es node-ján készül, és a célpiac számára fontos képességeket fel is kínálja.

A MediaTek bejelentette, hogy új rendszerchippel támadja le a Chromebookok piacát, ezen belül is a szegmens prémium kategóriáját. A friss SoC a Kompanio 1380 nevet visel, és a TSMC 6 nm-es node-ján készül, miközben egész kellemes paraméterekkel rendelkezik.

A Kompanio 1380 a processzorrész tekintetében kétklaszteres megoldás. A gyors klaszter négy darab, 3 GHz-en üzemelő Cortex-A78-as, míg az energiatakarékos négy darab, 2 GHz-es Cortex-A55-ös magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek esetében heterogén többmagos dizájnról beszélünk.

A grafikus számítások területén az ARM Mali-G57-re esett a választás, méghozzá MC5-ös konfigurációban, miközben a multimédiás blokk is kifejezetten erősnek számít, hiszen a H.264 és HEVC formátumú anyagok kódolása mellett a H.264, HEVC, VP9 és AV1 tartalmak dekódolását is gyorsítja. Az APU (AI Processing Unit) részegység tekintetében a MediaTek szűkszavú volt, de ez már megszokott, viszont annyi ismert, hogy a szóban forgó hardver 4 TOPS-nyi teljesítményt biztosít a gépi tanulás dedukció szakasza során.

A négycsatornás memóriavezérlő LPDDR4X szabványú rendszermemóriát támogat, akár 16 GB-os kapacitás erejéig, a maximális effektív órajel pedig 2133 MHz lehet. Ezen túlmenően a SoC az eMMC, UFS, illetve NVMe szabványnak megfelelő adattárolókat is kezeli, biztosít pár PCI Express 3.0-s sávot, illetve USB 3.2 Gen1 interfészt.

A Mediatek az integrált ISP-t, azaz jelfeldolgozó processzort sem hagyta ki, amely két darab 16-16 megapixeles kamerával birkózik meg, a teljes chipset szintjén pedig lehetőség van az IEEE 802.11ax-es Wi-Fi 6E és a Bluetooth 5 támogatására.

Tekintve, hogy a Kompanio 1380 a prémium kategóriás Chromebookok piacát célozza, a kijelzőmotort elég komolyra tervezve a cég, így ez 4K-s felbontást is biztosítani. Sőt, a SoC két ilyen kijelzőt is kezel 60 Hz-es frissítés mellett, de opció még a három darab 4K-s megjelenítő is, viszont ebben az esetben csak az egyik működhet 60 Hz-en, a másik kettőnél 30 Hz-re lesz limitálva a vertikális frissítési frekvencia.

Várhatóan az Acer Chromebook Spin 513-ban tűnik először fel a friss SoC, de a MediaTek várja a további érdeklődők jelentkezését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés