Hirdetés

Új rendszerchippel lopja magát a csúcsra a MediaTek

A Dimensity 9000 SoC sok szempontból világelső fejlesztéseket hoz.

A MediaTeken már az elmúlt időszakban is látszott, hogy a kisebb szünetük után komolyan gondolják a csúcskategóriás rendszerchipek piacára való visszatérést, és ezt most elég erősen bizonyítják az új, Dimensity 9000 nevű fejlesztésükkel, amely több tekintetében is a világelsőnek számító újításokat vezet be, ráadásul maga a SoC a TSMC 4 nm-es eljárásán készül.


[+]

A Dimensity 9000 a processzorrész tekintetében háromklaszteres megoldás. A leggyorsabb klaszter mindössze egy 3,05 GHz-es Cortex-X2 magból áll, míg a közepesen gyors három darab, 2,85 GHz-en üzemelő Cortex-A710-es, az energiatakarékos pedig négy darab 1,8 GHz-en működő Cortex-A510-es magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek működését az ARM DynamIQ biztosítja. Ezek 8 MB-os L3 gyorsítótáron osztoznak, továbbá az L2 gyorsítótár tekintetében a klaszterek rendre 1024, 512 és 256 kB-ot kínálnak magonként.

[+]

A grafikus számítások területén a MediaTek az ARM Mali-G710-et veti be, méghozzá MP10-es konfigurációban, a működési órajel pedig 850 MHz. A multimédiás blokk a megcélzott kategória elvárásainak felel meg, így az elterjedt formátumok kezelése mellett az AV1-et is képes dekódolni, sőt, utóbbi tartalmakat 8K-s felbontás mellett is kezeli, ami azért komoly fegyvertény, bár kérdés, hogy ennek ultramobil szinten van-e létjogosultsága.

Az APU (AI Processing Unit) részegység tekintetében a MediaTek szokás szerint kevés adattal szolgált, de az ötödik generációsként aposztrofált fejlesztésükről annyit tudni, hogy négy nagy és két kicsi magot rejt a rendszer, viszont továbbra is titok, hogy ezek miképp épülnek fel. A hardver ugyanakkor támogatja az összes NNAPI funkciót, és gyártó szerint 400%-kal gyorsabb és energiahatékonyabb, mint az előző generációs verzió.

A négyszer 16 bites memóriavezérlő LPDDR5X szabványú rendszermemóriát támogat, amire egy 6 MB-os, rendszerszinten elérhető gyorsítótár kapcsolódik, érdekesebb viszont az ISP, azaz jelfeldolgozó processzor, itt ugyanis nagyot erősített a cég. Az Imagiq 790 nevű részegység 320 megapixeles kamerával birkózik meg, vagy három kamera esetén egyenként 32 megapixel jöhet szóba. Az integrált 5G modemet is fejlesztés érte, amely elméletben 7 Gbps-os letöltési és 3,2 Gbps-os feltöltési tempót tesz lehetővé, továbbá teljesen kompatibilis a 3GPP release 16 specifikációval. Külön kiemelendő, hogy a SoC a világon elsőként a Bluetooth 5.3-at is támogatja.


[+]

Az új rendszerchip már kész, de a TSMC 4 nm-es eljárása egyelőre kísérleti gyártás szintjén érhető el csak, és persze a parterek termékeire is várni kell. Valószínű azonban, hogy a következő esztendő első negyedévében már lesz olyan eszköz, amely a Dimensity 9000-et használja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés