Hirdetés

Két rendszerchippel emeli a tétet a középkategória tetején a Mediatek

A valóságban persze a Helio P23-as és P30-as SoC ugyanazt a lapkát használja.

A MediaTek majdnem egy éve mutatta be a Helio X30-as rendszerchipet, amely mellé a Helio P20 és P25 is megérkezett. A csúcsmodell még mindig igen erős ajánlat, viszont utóbbi két, amúgy közös lapkára épülő SoC komoly versenytársakkal néz szembe a közeljövőben, így a vállalat úgy gondolta, hogy ezen a területen modernizálja a kínálatot. A korábbi megoldásokat a Helio P23 és P30 váltja, amelyek továbbra is a TSMC 16 nm-es node-ján készülnek, és leginkább az IGP tekintetében kínálnak majd előrelépést.

A Helio P23 és P30 ugyanazt a lapkát rejti, amiben processzorrész nyolc darab ARM Cortex-A53-as magból áll. Ezek Big.Little koncepcióval lesznek bekötve heterogén többmagos dizájnnal, így a beépített magokból négy relatíve magas (2,3 GHz), míg a másik négy relatíve alacsony (1,65 GHz) órajelen dolgozik. Az LPDDR4X szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő két darab 16 bites csatornát kínál, és a párosított memória effektív órajele 1600 MHz lehet. A P23-as modellnél alternatív lehetőség még a 933 MHz-en ketyegő LPDDR3 szabványú memória használata, ami egy darab 32 bites csatornával érhető el, tehát összességében komoly korlátokhoz vezet.

Ahogy fentebb említettük, a fő újítás az integrált grafikus vezérlő, amelynek szerepét immáron egy ARM Mali-G71-es GPU IP tölti be MP2-es konfigurációban, amely a P23-ban 770, míg a P30-ban 950 MHz-en üzemel. Ez elsődlegesen felkészülés a jövőre, ugyanis a Mali-G71 a mai tesztekben nem szerepel igazán jól, többek között még házon belül is kikaphat néha, de a képességei rendkívül előremutatók, és a komolyabb, Vulkan API-t használó programokban lényegesen jobban fog teljesíteni a ma még gyorsnak mondható, de végeredményben elavult architektúrákhoz viszonyítva.

A Helio P23 és 30 rendelkezik még két darab ISP-vel. Ezek teljesítménye 16-16 megapixel, és összesen 25 megapixeles kamerát képesek támogatni. Az előbbi adatok viszont csak a P30-ra igazak, a P23 esetében már 13-13 megapixel használható ki, összesen 24 megapixeles kamera támogatásának lehetőségével. Természetesen nem hiányzik a fixfunkciós blokk a HEVC és a H.264 formátumú 4K-s videókhoz, lényeges limitáció viszont, hogy a P23-as SoC az előbbi formátumot csak dekódolni tudja. Ezek mellett a 3G/LTE modem sem maradt ki. A P30-as verzió lényeges extrája még, hogy az Helio X30-tól megörökölt VPU (Vision Processing Unit) aktív benne, míg a P23 esetében ez le van tiltva.

A MediaTek a Helio P23-at és P30-at az év végén kezdi el szállítani. A kisebbik modell startja globális lesz, míg a nagyobbik első körben csak Kínának készül, de a következő évben valószínűleg már világszinten is elérhetővé válik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés