Hirdetés

Vészesen közelít a dollármilliárdos szinthez a lapkák tervezési költsége

A Marvell megosztotta, hogy mennyibe kerül majd egy 2 nm-es lapkát készíteni.

Komoly ára lehet az alapokról 2 nm-es lapkát tervezni, amelyre egy friss dia hívta fel a figyelmet a héten lezajlott Marvell Industry Analyst Day 2022 rendezvényen. Ezt Dr. Ian Cutress osztotta meg a Twitteren, és nem kevesebb mint 724,8 millió dollárról van szó.


(forrás: Dr. Ian Cutress Twitteren) [+]

Bár korábban is írtunk róla, hogy a modern gyártástechnológiák ára rendkívül magas, a 2 nm-es eljárásról anno még nem volt szó. Hozzá kell azonban tenni, hogy ez egy becsült érték még, de a linkelt hírünkben a 3 nm-re tippelt ár is közel volt a valósághoz.

Szintén fontos kiemelni, hogy a dián szereplő árak arra vonatkoznak, ha valaki minden felhasznált IP-t az alapoktól tervez, ami manapság csak az új gyártástechnológiára való átállások elején jellemző, és akkor sem teljes egészében. Ettől persze még a költségek látványosan nőnek, ami egyre inkább arra kényszeríti majd a chiptervezőket, hogy csak a kritikus fontosságú áramköröknél alkalmazzák a legmodernebb gyártási eljárásokat, ezzel jelentős lépéseket téve a chiplet dizájnok felé.

Előzmények

Hirdetés