Hirdetés

Márciusban elszabadulnak a Quad-SLI szörnyek

Március 22-én tervezi a nagyközönség számára elérhetővé tenni négy GPU-s, úgynevezett „Quad-SLI” rendszereit az NVIDIA. A szupergyors 3D-s megjelenítésre kihegyezett rendszer eredetileg a januári CES-en debütált a Dell XPS Renegade számítógép-családjában, ám a mindent felülmúló teljesítménnyel rendelkező gép mindeddig nem került forgalomba. A fenti dátumtól ugyanakkor nemcsak a Dell, hanem más PC-gyártók is elkezdik árulni a négy csúcskategóriás grafikus processzor erejét kamatoztató monstrumokat, melyek ráadásul valamivel gyorsabbak is lehetnek a tervezettnél – írja a TG Daily híroldal.


Dell XPS 600 Renegade: az első négykártyás

Az új Quad-SLI rendszer az NVIDIA várhatóan március 9-én debütáló, 90 nm-es gyártási eljárással készülő G71-es grafikus processzorából tartalmaz négy darabot, melyek mellé egyenként 512 MB puffermemória társul. A négy összekapcsolt GeForce 7900 GTX vezérlő pontos paraméterei egyelőre nem ismertek, miként a rendszer felépítése sem, ám egyes spekulációk és pletykák szerint az új GPU órajele 650 és 700 MHz között alakulhat majd, a kártyák pedig vélhetőleg a korábban már megismert módon csatlakoznak majd a rendszerhez, azaz négy nyomtatott áramköri lap lesz kettesével összekapcsolva. A négykártyás megoldás ebben a formában nem kerül külön kereskedelmi forgalomba, azt csak komplett PC-be építve lehet majd megvásárolni.

Lapértesülések szerint a négy grafikus vezérlőt tartalmazó gépeknek igencsak megkérik majd az árát: különböző források arról számoltak be, hogy a Quad-SLI rendszerek konfigurációtól függően 6000 dolláros (kb. 1 300 000 forint) árszintről indulnak, amiből legalább 2000 dollár (nagyjából 425 000 forint) csak a négy grafikus vezérlő ára. A csúcsteljesítményű számítógép fenntartására is az átlag felett kell áldozni: a hírek szerint az alapmodellek 850 wattos tápegységet kapnak, az erősebb konfigurációkba azonban akár 1 kilowattos táp is kerülhet, ami tetemes áramfogyasztást feltételez a csúcsgépeknél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés