Hirdetés

Majdnem 7 GHz-es CPU órajel Achill3uS-tól

Számos magyar csúcsot döntött meg extrém tuningosunk Kaby Lake platformon.

Januárban, a hetedik generációs Core i processzorok érkezését nagyszabású tuningos akcióval ünnepelte az Asus, és a hazai extrém tuningosok is rámentek az új platformra. Akkor még csak a ROG Maxumus IX Formula alaplapot sikerült beszereznie Achill3uS-nak, ami nagyon jó, de folyékony nitrogénes csúcskísérletekhez még jobb megoldása van az Asusnak. A ROG Maximus IX Apex kimondottan extrém tuninghoz késszült, olyan technikai megoldások vannak rajta, amiket más lapokon eddig nem láttunk. Például a stabilabb feszültségkezelés miatt lehagyták az USB vezérlő és hangkodek egy részét, csak két DDR4 memóriamodul van, a másik kettőt DDR3 csatolós átalakítóval SSD fogadásra készítették fel.


[+]

Éppen a memóriás részleg jelentős átvariálása okozott komoly fejfájást Achill3uS-nak. A foglalatok ugyanis a stabilabb frekvenciakezelés érdekében közelebb kerültek a CPU foglalathoz, így folyékony nitrogénnel hűtésnél a korábbinál jobban lehűlnek. Ez pedig jegesedéshez, felmelegítés közben pedig víz lecsapódásához vezet, amivel sajnos sikerült kinyírni egy Apex alaplapot és két Kaby Lake processzort.


[+]

Szerencsére, ezután már csak jó dolgok jöttek. A plastidip szigetelés helyett ipari vazelin, gyurma és öntapadó szigetelőcsík került a memóriás részre. Az eredmények pedig brutálisak lettek. A kupaktalanított, Thermal Grizzly Kryonaut pasztával megkent Core i7-7700K és Asus ROG Maximus IX Apex alaplap párosát G.Skill Ripjaws V 3600C16 memóriával Asus GeForce GTX 1080 Founders Edition grafikus kártyával, HyperX Fury SSD-vel és 1600 wattos SuperFlower táppal kiegészítve sikerült magyar csúcsot felállítani 3DMark2001SE, 3DMark2005, 3DMark2006 és Cinebench R15 teszteken, ráadásul a 3DMark2001SE eredmény a világranglista 7. helyére is felért.

A tesztek alatt 6,8 GHz-en ment stabilan a processzor, de záróakkordként sikerült villantani egy majdnem 7 GHz-es maximális CPU órajelet. Ezt a bűvös határt majd legközelebb tervezi átlépni Achill3uS. Az eredmények elérésében komoly szerepet vállalt  az extrém tuningosunkkal szorosan együttműködő Oázis Computer. Bízunk benne, hogy rövidesen jones965-től is kapunk ütős számokat, aki szintén Kaby Lake processzorok kupaktalanításával tölti a szabadidejét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés