Hirdetés

Kupaktalanított tuningprocesszor, garanciával

Az egyik angol webáruház válogatott, túlhajtást bíró Kaby Lake processzorokat kínál.

Lassan, de biztosan átalakulóban van a számítógépes világ. A notebookok előretörésével egyre kevesebben tartanak fenn komoly asztali számítógépet. Akik viszont hobbiként tekintenek a gépépítésre, hajlandóak többet költeni kedvtelésükre, látványos, tuningos konfigurációkat készítenek. Az összehangolt színvilág és különös formák megvalósítása nem olyan nagy feladat, hiszen óriási a választék színes alaplapokból, grafikus kártyákból, memóriákból, hűtési komponensekből, miegymásból.


(forrás: Asus)

A tuning viszont továbbra is szerencse kérdése. Ráadásul az Intel processzorainál egy érthetetlen, bosszantó dolog fékezi a maximum kisajtolását. Hiába a szorzózár mentesség, a processzor szilícium lapkáját védeni hivatott fémkupakot pontatlanul helyezik fel, alá pedig silány hővezető anyagot tesztnek. Így aztán, aki komolyan gondolja a tuningot, a kupak leszedésével kezdi, ami viszont garanciavesztéshez vezet. A művelet igényel némi gyakorlatot, amit jó, ha nem százezer forintos alkatrészek tönkrevágásával szerzünk meg. Ráadásul a kupak leszedése után még ott van a szerencsefaktor, a tuningra nincs garancia.

Vagyis most már van. Az angol Overclockers.co.uk webáruház olyan válogatott, kupaktalanított Core i7-7700K processzorokat kínál, amelyek biztosan mennek 5 GHz-et vagy akár többet is, ráadásul egy év garanciát is adnak rájuk. A műveletet az extrém tuningos világ egyik nagyágyúja, 8Pack végzi, aki az Ovcerclockers.co.uk házi tuningmestere. A processzoroknál szerepel, hogy milyen hardverrel, milyen feszültségértékek mellett bírta a 48 órás CPU terhelési tesztet, illetve, hogy mit ajánlanak alá.

Világos, hogy az ilyen processzorok drágábbak, mint az egyszerű, széria modellek. A kerek 5,0 GHz-re „hitelesített” darabok 455,99 angol fontos áron szerepelnek, ez az alap processzor 349,99 fontos áránál 30%-kal magasabb. Kínálnak 4,8 GHz-en tuti változatot, aminek már csak 14% a felára. Az 5,1 GHz-esért már az alapárnál több mint másfélszeresét, az 5,2 GHz-esért pedig két és félszeresét kérik.

Nyilván ezeknek a komolyabb feltételeknek már kevesebb chip felel meg. Azt viszont tudni, kell, hogy egy olyan elit extrém tuningos, mint 8Pack kezén egy CPU generációból több száz lapka megy át, ezekből válogatnak ki pár tucatot, amik folyékony nitrogénnel hűtve is nagyon mennek, világcsúcsot érhetnek el. A maradék, jól, de nem nagyon jól húzható viszont fölösleges a számukra. Ha minden igaz, most ezeknek a példányoknak találtak testhezálló szerepet. Felmerül az a kérdés is, hogy a potenciális vásárlók közül mennyien mennének inkább a bolti biztosra, a saját próbálgatás kockázatával járó izgalmat feladva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés