Jöhetnek a kibővített tárkapacitású SandForce-LSI vezérlős SSD-k

A SandForce vezérlővel ellátott SSD tárolók egyik jellegzetessége, hogy a szokásos 64, 128, 256 és 512 GB helyett 60, 120, 240 és 480 GB-os tárkapacitással bírnak, noha a bennük lévő chipek valójában semmiben sem különböznek a más gyártók vezérlőchipjeit alkalmazó SSD-k memórialapkáitól, melyek ezzel szemben (papíron) a teljes kapacitást ki tudták használni.

A SandForce és egyéb vezérlőt alkalmazó SSD-k közötti tárhelyméret különbséget az okozza, hogy a SandForce chip vezérlőszoftvere az eredeti tárkapacitásnak nagyjából 7 százalékát (vállalati termékeknél 28%-át) fixen lefoglalta over provisioning (trim, hibás blokkcsere, egyéb műveletek) célokra, így kénytelen volt kisebb kapacitásúként megjelölve árusítani. A SandForce által kibocsátott kód lehetővé teszi, hogy az újonnan megjelenő SSD-knél a gyártók feloldják ezt a korábban lefoglalt kapacitást.

A változtatás ellenére viszont ne gondoljuk, hogy mostantól a biztonságot nyújtó over provision nélkül maradunk, mert a helyzet valójában ennél sokkal bonyolultabb! Bináris szempontból vizsgálva, a merevlemezekhez hasonlóan az SSD-ket (nem csak a SandForce-osakat, hanem semelyiket) sem lehet a maximális tárterületre formázni. Ez a HDD-gyártók által jó néhány éve bevezetett számítási módszer miatt alakult így, és ez az oka annak, hogy a felhasználó minden adathordozó formázott tárterületét nagyjából 7,37%-kal látja kisebbnek, mint a névleges kapacitás (például egy 128 GB-os SSD megformázva csak 120 GB-nak látszik).

Az így nyert 7,37%-nyi tárterület különbség valójában nem tűnik el nyomtalanul, hanem mindegyik SSD ezt használja a fent említett over provision célokra. A SandForce viszont eddig erre a 7,3%-ra tette még rá a bevezetőben említett 7, vállalati termékek esetében 28 százalékot, mely mostantól az új termékeknél elhagyható lesz. Ez a lépés a SandForce képviselője szerint nem fog teljesítményvesztéssel járni, ám egyelőre az még kérdéses, hogy mindez milyen hatással lesz az élettartamra, hiszen a kevesebb tartalék cella miatt a hibás cellák cseréinek lehetősége is megritkul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés