Hirdetés

Tempós átvitelt ígér a MU-MIMO képességgel rendelkező Linksys EA8500 router

Az immáron a Belkin kezében lévő Linksys bejelentette, hogy piacra dobja a "hangzatos" nevű Max-Stream AC2600 MU-MIMO Gigabit Routert, ami leegyszerűsítve az EA8500 típusszámot viseli. Az idei CES-en már demózott, IEEE 802.11ac szabványt támogató router különlegessége, hogy támogatja a Multi-User MIMO-t (azaz a MU-MIMO-t), ezáltal a megfelelő kliensek használatával nagyobb átviteli teljesítményt kínál főként többfelhasználós környezetben, mint a hagyományos MIMO társaik. Ez persze ami önmagában nem lenne világszenzáció, hiszen a Quantenna már 2014-ben elkészült a QSR1000 rádióval, ami erre képes volt, noha az erre építő gyártók eddig – megfelelő firmware – hiányában csak mostanság kezdik el igazán kihasználni az ebben rejlő potenciált (például ASUS RT-AC87U, Netgear Nighthawk X4). Hozzá kell tenni, hogy kliensek híján egyébként sem volt égető e képesség aktiválása.


[+]

Amiben a Linksys ettől eltér, hogy ez az első kereskedelmi forgalomba kerülő MU-MIMO router, ami nem a Quantenna, hanem a Qualcomm QCA9980 rádióját (a QSR1000-hez hasonlóan 4x4 802.11ac MU-MIMO, beamforming támogatással) használja. Ugyanerre fog építeni például a TrendNet és a TP-Link is, de ezek később kerülnek a piacra. Az EA8500 négy darab "állítható" külső antennával rendelkezik, és az 5 GHz-es sávon AC-szabványon 1733 Mbps, N-szabványon kapcsolódva pedig 600 Mbps maximális elméleti teljesítményre képes. A hagyományos 2,4 GHz-es sávon természetesen a régebbi szabványt támogató eszközökkel is lehet kapcsolódni, de a maximális elméleti átvitel IEEE 802.11n-n 800 Mbps lehet (szemben a Qantenna-féle chip 600 Mbps teljesítményével).


[+]

Ami a Linksys útválasztója kapcsán biztos, hogy a fent említett rádió mellé a szintén Qualcomm gyártmányú kétmagos, 1,4 GHz-es IPQ8064 SOC kerül, és négy darab Gigabit Ethernet portja mellé egy szintén Gigabit Ethernet szabványú WAN/Internet port is kerül. Nem feledkeztek meg az USB portokról sem, egy darab USB 3.0 és egy eSATA/USB 2.0 kombó aljzat is felsorakozik.

A Linksys EA8500 május 10-ével lesz elérhető 280 dolláros áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés