Hirdetés

CES 2015: Linksys termékek

A Cisco után a Belkinhez vándorolt a hálózati megoldásairól ismert Linksys márka, melyet elsősorban ikonikus WRT sorozatú routerei miatt kedveltek meg sokan. Éppen ennek a modellnek a sikerére épített a színben és formába hozzá hasonló, de belül szuper-modern WRT1900AC, melynek most megérkezett az olcsóbb, racionalizált változata. Ugyanazt a kék-fekete kabátot kapta a WRT1200AC, de csak két antennája van, rádiós egysége pedig két adatfolyammal dolgozik, tehát 2,4 GHz-en, n-es Wi-Fi-vel 300 Mbps, 5 GHz-en ac-s Wi-Fi-vel pedig 877 Mbps az elvi átviteli csúcssebessége. Emellett gigabites Ethernet portjai, USB 2.0, USB 3.0 és eSATA kapuja is van, és természetesen létezik hozzá egyedi, Open-WRT firmware is. A Linksys WRT1200AC 180 dolláros ajánlott árat kapott.

Nem csak színben, hanem formában is tökéletesen illik a WRT routerekhez a Linksys WRT Network Storage. A router alá rakható, kék-fekete dobozba két darab 3,5 hüvelykes merevlemez telepíthető, melyek akár RAID 1 tömbbe is rendezhetőek. A hálózatra természetesen gigabites Ethernet porton keresztül csatlakozik, ezen felül USB 3.0 és eSATA csatlakozót is tettek rá, melyekre további külső adattárak köthetőek. A Linksys WRT Network Storage merevlemezek nélkül várhatóan 130 dolláros ajánlott árral kerül majd forgalomba tavasszal.

Bemutatta első olyan MU-MIMO routerét, melyen ez a funkció már gyárilag aktiválva van. A Linksys EA8500-nak négy antennája (adatfolyama) van, a MU-MIMO révén az egyes adatfolyamatokat dedikáltan ki tudja osztani konkrét készülékekhez. Az n-es Wi-Fi-n a 256-QAM moduláció révén 800 Mbps-os, az ac-s Wi-Fi-n pedig 1733 Mbps-os elvi csúcssebesség érhető el, tehát AC2600-as sebességbeli besorolást kap. Érdekes, hogy központi egysége kétmagos, 1,4 GHz-es Qualcomm Snapdragon SoC, amit eddig jobbára okostelefonokban láttunk. Természetesen a vezetékes Ethenet részleg gigabites, továbbá kapunk egy-egy USB 2.0, USB 3.0 és eSATA csatlakozót. A Linksys EA8500 egész komoly, 280 dolláros ajánlott árral indít majd szintén tavasszal.

Jeltovábbítók terén is mutatott újdonságot a Linksys. Az RE4100W nem különösen érdekes, n-es Wi-Fi-t használó megoldás, ami 2,4 és 5 GHz-en dolgozik és zene streamelésére is képes. Az RE6700 viszont már egy sokkal komolyabb darab. Két adatfolyamos ac-s Wi-Fi kapcsolatot biztosít így 867 Mbps az elvi átviteli csúcssebessége, Ethernet aljzata pedig gigabites. Két külső, bár nem leszedhető antennája és átmenő konnektor aljzata van. A két jeltovábbító is tavasszal érkezik 80 illetve 120 dolláros ajánlott fogyasztói árral.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés