Hirdetés

Még mindig egy vagon pénzt keres a Linksys az öreg WRT54GL routerével

11. éve gyártják az IEEE 802.11g Wi-Fi szabványra épülő routert, és továbbra is hatalmas sikere van.

A Linksys 2005-ben dobta piaca a sokak által ismert és kedvelt WRT54GL routert, melynek egyik érdekessége, hogy mind a mai napig gyártásban van, megvásárolható a üzletekben – jelenleg itthon 17-18 000 forintot kell érte fizetni, a garancia pedig 2 év. A legfeljebb 54 Mbps-os átvitelt támogató, 2,4 GHz-es frekvencián sugárzó IEEE 802.11g Wi-Fi szabványra épülő útválasztó sikere kicsit érthetetlen abból a szempontból, hogy az N és az AC szabványok is befutottak, ráadásul az ezekre alapozó eszközökből bőven akadnak olyan modellek a piacon, amelyek a korosodó WRT54GL-nél olcsóbbak.


[+]

A siker kulcsa

Mindezek ellenére a Linksys útválasztója továbbra is rendkívül kedvelt, amit mi sem támaszt alá jobban, hogy a gyártó minden évben dollármilliókat kaszál csak ezen az egy modellen. Az Ars Technica megpróbált utánajárni, hogy miben rejlik az eszköz sikere, de úgy tűnik, hogy ezt még a Linksysnél sem tudják biztosan. A lap kérdésére ugyanis Vince LaDuca, a cég termékmenedzsere, elárulta, hogy konkrétan ők sem tudják, mi az, amiért a routert ennyire kedvelik.

Talán közrejátszik a márka és a modell ismertsége, a sokak által emlegetett megbízhatósága, amelyekről maguk a felhasználók, tulajdonosok számolnak be a különféle online piactereken. Valamint ott a kultuszfaktor, miszerint a Linux-alapú WRT54GL család igen jól moddolható útválasztó hírében áll, hiszen ez volt a modell, ami életre hívta a harmadik féltől származó DD-WRT és OpenWRT firmware-eket, melyek igen sok extra funkcióval és beállítási lehetőséggel ruházzák fel az egyes eszközöket.

Természetesen nem elhanyagolható az erős terméktámogatás sem, ami abban nyilvánul meg, hogy a routerhez még mindig érkeznek (gyári) frissítések, legutóbb idén januárban.

Egy adag szerencse és a nyílt forráskód

Talán ez ma nem így lenne, ha nem lett volna egy adag szerencse is a dologban. Miután 2003-ban a Cisco megvásárolta a Linksyst, a linuxos alapokat lecserélték a VxWorks platformra, ami hangos elégedetlenkedést váltott ki a közösségben, így a Cisco 2005-ben visszatért a Linuxhoz a WRT54GL debütálásával.

Persze nem volt minden olyan egyszerű ezt követően sem. A forráskódért 2008-ban pert indított a Cisco ellen az Free Software Foundation (FSF), amit 2009-ben egy megegyezés követett, így a GPL licenc keretében közzétették a forráskódot. Lényegében ez megalapozta a Linksys és a nyílt forráskód iránt érdeklődő közösség jó viszonyát, mely mind a mai napig erősnek mondható – igaz, már nem a Cisco égisze alatt. Erre kiváló példa, hogy együttműködnek az OpenWRT fejlesztőkkel és a chipgyártók közül a Marvell-lel is.


[+]

Tovább a járt úton

Vicent La Duca hozzátette, hogy a WRT54G család 14 éves pályafutáson van túl, de a WRT54GL az egyetlen, ami még mindig kapható. Ezen nem is kívánnak változtatni, tehát addig gyártják a WRT54GL-t, amíg van rá igény, vagy ameddig a szükséges komponensek beszerezhetőek a Broadcomtól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés