Hirdetés

Radikális belső elrendezést választott a Lian Li a PC-100 ház megalkotásakor

A Lian Li megint külön utakon jár, és egy teljesen egyedi PC házat alkotott, legalábbis ami a belsőt illeti, ugyanis kívülről látszólag a hagyományos fémládát (esetünkben alumíniumot) kapjuk, amíg meg nem nézzük jobban. A PC-100 nevű termékbe az alaplapot ugyanis fordítva kell behelyezni, de nem fejjel lefelé, ahogy azt néhány újabb termék esetében láthattuk, hanem oly módon, hogy az alaplap hátlapi csatlakozói, illetve a bővítőkártyák kivezetései is előre nézzenek. Ezzel szemben a hátoldalon csak két darab 140 mm-es ventilátor és a hagyományosan felülre helyezett tápegységet találjuk, ami így több mint szokatlan látványt nyújt.


[+]

Hogy azért mégse nézzenek ki olyan rondán az előre kivezetett kábelek, a Lian Li egy perforált előlap mögé rejtette az összeset, és egy ajtót hagyott, amin keresztül hozzáférhetünk az alaplapra integrált csatlakozópanelhez. Természetesen nem kell minden kábelt előre kivezetni, hanem a házon belül elhelyezett kábelcsatornákon keresztül hátrahúzhatjuk őket és a gumis nyíláson keresztül kibújtathatjuk ezeket.


[+]

A meghajtók elhelyezése is szokatlan (de nem egyedi), leszámítva a két darab 5,25"-es meghajtóhelyet, amiket muszáj volt a megszokott helyre rakni. A 2,5 és 3,5"-es tárolókat viszont nem fiókokban, hanem egy függőlegesen behelyezett tartóoszlopra kell ráaggatni (ebből összesen nyolc darabot rakhatunk a házba), így nincsenek szendvics szerűen egymásra rendezve, ami hűtés és hőeladás szempontjából is hatékonyabb.


[+]

A fura elrendezés létjogosultságát a gyártó a hatékonyabb szellőzéssel és tágasabb, rendezettebb belsővel magyarázza, ami részben igaz is, hiszen akár E-ATX vagy XL-ATX alaplapok fogadására is alkalmas a PC-100, valamint a gigantikus VGA-kártyák (400 mm!) is bőven elférnek benne. A szellőzés is hatékonyabb lehet, hiszen elöl egy 120 mm-es légkavaró tolja be a hűvös levegőt, hátul pedig az említett két darab nagyméretű hátsó ventilátor szívja ki a meleget, és az újszerű felfogatásnak hála a merevlemezek sincsenek közvetlenül a légáram útjában.


[+]

Természetesen a jó szellőzés mellett a bejutó por mennyisége és zajok, rezgések minimalizálása is ugyanolyan fontos, ezért a befelé fújó ventilátor előtt porszűrő, a fontosabb helyeken pedig gumi alátétek gondoskodnak a rezonancia csökkentéséről.


[+]

A Lian Li PC-100 megjelenése most decemberben várható, ajánlott végfelhasználói ára pedig 199 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés