Hirdetés

Lézerek késésben

Az elmúlt hetekben-hónapokban többször is beszámolhattunk a DVD-írók piacán tapasztalható kiélezett árversenynek köszönhető OEM árcsökkenésről, mely a fogyasztók számára egyértelműen kedvező folyamatnak tekinthető. A piaci törvényeknek megfelelően aminek mi, vásárlók örülünk (árcsökkenés), az a gyártókat hátrányosan érintő folyamatokat gerjeszthet (profitcsökenés), ráadásul a tajvani DigiTimes szerint a DVD-írókat előállító vállalatoknak újabb nehézséggel kell szembenézniük.

A tajvani híroldal gyártói forrásból úgy értesült, hogy komoly hiány kezd kialakulóban lenni a minden optikai meghajtóban megtalálható író/olvasófejek legfontosabb alkotóelemét jelentő lézerdiódákból. A kulcsfontosságú alkatrészeket túlnyomó részt japán üzemek állítják elő, melyek a csúcssebességű DVD-írókhoz (16x egyrétegű, 8x/6x kétrétegű írás) képtelenek a gyártók által igényelt mennyiséget szállítani, így a megrendelőknek az alkatrészellátás akadozása miatt legalább egy hónapos csúszással kell számolniuk. A vállalatok a régebbi technológiát továbbra is megfelelő mennyiségben szállítják, így a lassabb, 4-szeres kétrétegű írási tempóra képes egységek gyártása a tervezett ütemben folytatódhat.

Azt egyelőre senki nem tudja megjósolni, hogy a gyártási nehézségek miként hatnak majd a kiskereskedelmi piacra, különösen mivel elemzők további OEM árcsökkenéseket prognosztizálnak, a karácsonyi szezon pedig tovább tetézi a kereslet fellendülését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés