Hirdetés

Lehet, hogy felhő lesz a következő PlayStationből

A Sony jelenleg a PlayStation 4-gyel van elfoglalva, ami teljesen érthető hiszen ez a generáció még az életciklusa elején jár, ugyanakkor Nikkei Shinbun megkérdezte a Sony Computer Entertainment elnökét, hogy mit gondol a jövőről. Masayasu Ito szerint lesz PlayStation 5, ugyanakkor még nem látják tisztán, hogy ez a termék fizikailag megvásárolható konzol lesz-e, vagy esetleg szimplán a számítási felhő erejére építenek majd. Ugyanakkor a PlayStation 5-ös játékok megszületnek majd, tehát az ehhez szolgáló alap csak formalitás.

A számítási felhő egyébként nagyon reális opció, hiszen már a mostani konzolgenerációban is szerepet kap, noha jelenleg a fizikailag megvásárolható konzolok mindenképpen egyfajta alapot biztosítanak hozzá. Ennek megfelelően minden érkező játék ezeken a hardvereken fut, de aktív kutatások folynak arra vonatkozóan, hogy a számítási felhő átvegyen bizonyos számításokat a konzoloktól. Erre például az Xbox One-ra elkészült Forza Motorsport 5 és Forza Horizon 2 jó példa, hiszen a gépi ellenfeleket a Microsoft Azure platformja irányítja. Hasonló koncepcióban a Sony is gondolkodik, így ez az irány az elkövetkező 5-7 évben sok potenciális újításra ad majd lehetőséget.

A számítási felhő egyébként nem jelenti azt, hogy a Sony ne dolgozna majd egy új hardveres alapon. A legfőbb kérdés csupán az, hogy az új lapkára készüljön-e egy fizikailag megvásárolható konzol, vagy a fejlesztés menjen egyenesen a szerverekbe, amelyeket az interneten keresztül el lehetne érni. Ez lényegében megadná a fejlesztőknek a lehetőséget a hardver kiismerésére, amely magával hozhatja az alacsony szintű optimalizálás lehetőségét.

Az egyedi tervezésű lapka amúgy is logikus egy adott számítási felhő alapjaként, hiszen a szervereknek igen komoly üzemeltetési költségük lesz, így a fenntarthatóság érdekében rendkívül energiahatékony megoldásra van szükség. Nem véletlen, hogy a publikus felhős szolgáltatások is egyedi tervezésű lapkákra tartanak igényt a következő években, hiszen így lehet megfelelően alacsony az üzemeltetési költség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés