Hirdetés

Lassan magához tér a GPU-piac

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2013-as esztendő harmadik negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. A szegmens úgymond átlagosan teljesít, de a gyártók szemében már ez is jónak számít a folyamatos PC-s visszaesés mellett. Az előző negyedévhez képest ugyanis növekedtek az eladások, igaz csak 1,6%-kal. Összesen 118,6 millió GPU került leszállításra, ami éves szinten 8,8%-os visszaesést jelent.

A három nagy versenyző közül az Intel és az NVIDIA tudott növekedni, míg az AMD vesztett előző negyedéves részesedésből. Éves szinten az általános PC-s visszaesés hatására minden érintett gyengébben teljesített.

Az Intel az asztali piacon 1,1%-kal teljesít rosszabbul, de a mobil szegmensben elért 5,1%-os növekedést ezt ellensúlyozza. Az AMD pont fordítva élte meg a negyedévet, mivel az asztali piacon 27,8%-os növekedést könyvelhettek el az APU-k iránti meglepően gyorsan növekvő kereslet következtében, de a mobil szegmens esetében a gyártók kevés olyan mobil terméket építenek, ami APU-t használ és ez végül 21,3%-os csökkentést eredményezett.

Az AMD a VGA-piac asztali és mobil szegmensében rendre 3,1%-os és 4,5%-os csökkenést könyvelt el szekvenciálisan. Előbbi eredmény elsősorban arra vezethető vissza, hogy a kereskedők szeptemberben csökkentették a Radeonokra leadott rendeléseket, mivel tudtak róla, hogy októberben a termékskála összes megoldása le lesz cserélve.

Az NVIDIA esetében az IGP-k már nem jutnak szerephez, így a vállalat a PC-s piac lényeges szegmenseiből nem profitált. A zöldek az asztali piacon 8,2%-os növekedést, míg a mobil termékek esetében 3,3%-os visszaesést könyveltek el szekvenciálisan.

A általánosan elemezve a helyzetet a VGA-piac folyamatosan szűkül, így az előző évhez képest igen nagy, egészen pontosan 18,8%-os a visszaesés. Érdekesség még, hogy amíg az Intelnél az eladott processzorok 99%-a tartalmaz IGP-t, addig az AMD esetében ez az arány csak 67%. Ez azonban annak is köszönhető, hogy az utóbbi cég az OEM-piacra számos olyan APU-t szállít, amiben az IGP le van tiltva, és ez nem számít eladásnak a GPU-piac szempontjából.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2013 harmadik negyedévében
Típus Részesedés
2013 Q3 (aktuális)
Részesedés
2013 Q2 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Eladások szekvenciális változása Részesedés
2012 Q3 (szezonális)
AMD 20,7% 22,0% -1,3% -4,2% 21,0%
Intel 63,0% 61,8% 1,1% 3,5% 60,0%
NVIDIA 16,3% 16,2% 0,12% 2,3% 18,6%
Összesen 100% 100% - 1,6%
100%

Az S3 és a Matrox ismét kimaradt ebből a negyedévből. Bár előbbi cég adott el hardvert a vizsgált időszak alatt, de ennek mértéke gyakorlatilag mérhetetlen volt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés