Hirdetés

Lassan enyhül a DDR5-ös memóriahiány

Ez már most meglátszik az árakon, de az év második felére tovább javulhat a helyzet.

Nem indult túl fényesen a DDR5-ös memóriák PC-s karrierje, hiszen az előző év végére már igen komoly felárral árulták a nem túl komoly mennyiségben gyártott modulokat a gyártók. A Micron nem is próbálta védeni a helyzetet, és az ünnepek előtt elárulták, hogy csak több hónap múlva enyhülhet a DDR5-ös memóriahiány.

Mára azonban látszik a fény az alagút végén, mivel egyre nagyobb mennyiségben készülnek az új szabványra épülő memóriamodulok, és az előző év végi árakat sikerült a felére, illetve harmadára lefaragni. Erre persze még mindig nem lehet rámondani, hogy optimális, de kétségtelen, hogy már közel sem megfizethetetlen a technológia, illetve a nyár végére azt várják a memóriagyártók, hogy egységnyi kapacitás mellett a DDR5-ös kitek alig lesznek drágábbak a DDR4-es csomagoknál.

Számottevően drágábbak maradnak ugyanakkor a magas órajelen üzemelő példányok, ezeknél inkább ősz végére várható az árak reális szintre csökkenése. Az biztos, hogy a memóriagyártók készülnek az Intel és az AMD új platformjainak alaplapjaira, mivel a Raptor Lake-S, illetve a Raphael kódnevű processzorokat DDR5-höz tervezték. Előbbi esetben ugyan a régebbi alaplapoknál még adott a DDR4 alkalmazása, de az újonnan érkező megoldások kivétel nélkül a DDR5-re szavaznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés