Hirdetés

DDR4-DDR5 adapteren dolgozik az ASUS

Ez a DDR5-ös árak elszállása miatt jól is fog jönni, mert nagyon sok alaplaphoz a DDR5 foglalatot használtak a gyártók.

A DDR5-ös memóriaszabvány bevezetése láthatóan extrém nehéz lesz, mivel nem csupán a szokásos újdonság felárát kell megfizetni, hanem a komponenshiányt is, így a DDR5-ös memóriák jelenleg extrém drágák. Olyannyira, hogy a memória ára egyedül akár több is lehet, mint a tervezett PC többi komponensének értéke együtt, ami eléggé kellemetlen a gyártók számára. Már csak azért is, mert az Alder Lake-S processzorokhoz tervezett alaplapok döntő többségét DDR5 DIMM-ek fogadására készítették fel, a DDR4-et zömében csak a kifejezetten minimalista képességekkel rendelkező alaplapok támogatják.

A kérdés az, hogy a helyzetből mit lehet kihozni, hiszen a Micron szerint az idei év második feléig nem enyhül majd a DDR5-ös memóriákat érintő komponenshiány.

A Bing nevű kínai Youtube csatornára nemrég felkerült egy videó, amely a fenti helyzet megoldását mutatja be. Ez egy olyan, ASUS által tervezett ROG adaptert taglal, amely az alaplapok DDR5-ös DIMM foglalatába helyezhető, és abból DDR4-es DIMM aljzatot csinál, amibe már tehető pénztárcabarátnak mondható DDR4-es memória is.

A fentiek megvalósítása elég komplex, mert a két memóriaszabvány között eléggé sok a különbség. Egyrészt a DDR5 már egy modulra levetítve is többcsatornás, amit kezelni kell, de a legnagyobb nehézség az energiamenedzsment eltérése. A DDR4 esetében ez az alaplap feladata, míg a DDR5-nél a memóriamodulé. Mivel a DDR5-ös alaplapoknál logikusan arra számítanak, hogy DDR5-ös memóriákat használ majd a felhasználó, az alaplapról a energiamenedzsmenthez szükséges komponenseket le is hagyják, ezeket azonban a szóban forgó adapter visszahozza, ezért is ilyen hatalmas kiterjedésű.

A fenti videóban látható is a rendszer működés közben, egyelőre egymodulos módban, mivel a kétcsatornás működés ilyen formában rendkívül nehezen megvalósítható – igen nagy szerencse és a csillagok tökéletes együttállása kell hozzá. Az adapterbe helyezett DDR4-es memória is JEDEC profillal működik, amire a stabilitás megőrzése miatt van szükség.

Természetesen egy ilyen adapter nem egy optimális kiegészítő, de az alaplapgyártók számára igen nagy költség lenne a már kiadott és a még készülő DDR5-ös alaplapokat DDR4-re áttervezni, így megpróbálják a DDR5-ös memóriahiányt egy adapterrel áthidalni, ami egy csatorna erejéig, illetve az adott DDR4-es memóriában tárolt JEDEC profilig garantáltan működni fog. Persze egészen biztos, hogy ha valaki Alder Lake-S processzort vásárol, akkor ennél többre vágyik, de manapság reális az esélye annak, hogy még jó drágán sem tud magának szerezni DDR5-ös memóriát, miközben egy ilyen adapterrel legalább működésbe tudja hozni a gépét, amíg a komponenshiány nem enyhül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés