Hirdetés

Laptop vodkával

Amerikai kutatóknak köszönhetően, hamarosan már nem lesz szükségük hordozható ketyeréinknek külső áramforrásra vagy akkumulátorra, lehet hogy beérik majd egy korty vodkával is. A szakemberek kifejlesztettek ugyanis egy olyan bio-üzemanyagcellát, amely alkohol segítségével állít elő elektromos áramot.

Az alkohol - mint "üzemanyag" - felhasználására eddig is történtek már kísérletek gépkocsik és számítógépek esetében, ám ez a most nyilvánosságra került kutatás mutatta fel eddig a legjobb eredményeket.

A kutatók New Orleans-ban, az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján beszámoltak arról, hogy az új cellákat eddig sikeresen tesztelték, a használt hajtóanyagok (vodka, gin, fehérbor és sör) eredményesnek bizonyultak. A kapott eredmények azt mutatják, hogy igenis létrehozhatók és biztonsággal működtethetők - akár hosszútávon is - az alkoholos üzemanyagcellákkal ellátott laptopok és mobiltelefonok, legalábbis ezt állítja az egyik kutatónő, Shelley Minteer.

A hír alapján elképzelhető, hogy a további technikai tökéletesítések után kézzelfoghatóvá válik, hogy öt-tíz éven belül egy bélyegnagyságú alkoholos bio-üzemanyagcella képes lesz ellátni a működéshez szükséges elektromos árammal bármilyen mobiltelefont, hordozható MP3/CD-lejátszót vagy notebookot.

Híreinkben már beszámoltunk a Toshiba hasonló kisérleteiről, de más japán cégek is dolgoznak a metanol alapú üzemanyagcellák megvalósításán. Ezek az áramforrások azonos méretek mellett akár háromszoros üzemidőt is tudnak biztosítani a mobil eszközöknél.

Persze a PROHARDVER! fórumozóinak nem lehet egy ilyen hír újdonság, hiszen Den kolléga már hetekkel ezelőtt leírta:

"Már láttam olyan verziót tv-ben, ahol a fickó egy vodkás üvegből egy fecskendővel felszívott egy kis vodkát, benyomta a cellába, az meg termelte az áramot.
Gondold el, arc berohan a kocsmába, kezében nótbuk, mondja a csaposnak: Gyorsan egy felest, mert elvesznek az adataim!
Vagy: Egy sört nekem, egy felest meg a laptop-omnak!"

Mit mondhatunk mindezekre? Egészségünkre!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés