Hirdetés

Toshiba: üzemanyaggal futó notebookok

A Toshiba ötlete furcsa, de közel sem újdonság, hiszen egy évvel ezelőtt a dél-koreai LG konszern és a napenergiás rendszerek előállításával foglalkozó Fraunhofer-intézet (a "Fraunhofer-Institut für Solare Energiasysteme ISE") már bemutatott egy integrált üzemanyagcella-rendszerrel ellátott laptopot.

A készülékekhez metanollal töltött cellákat gondolnak alkalmazni, amely anyag vízzel érintkezve áramot tud fejleszteni. A cellák mérete 275x75 mm, tömegük 900 gramm, de még ezeket a méreteket is tovább akarja csökkenteni a Toshiba a jövő év eleji bevezetésig.

Az akkumulátor helyén majd mini üzemanyagcellák lesznek, illetve víztartályok és elektronika kerül elhelyezésre. Az üzemanyagcella - amelyik hidrogénből és oxigénből állít elő áramot - az ISE információi szerint 27 kiscellából áll. A szükséges hidrogént három fémhibridtartályban tárolják, és három ventilátor juttatja el az oxigént a cellába. Egy 97 százalékos hatékonysággal működő feszültségátalakító gondoskodik arról, hogy a hordozható számítógép működtetéséhez szükséges megfelelő kimeneti feszültség előálljon, méghozzá úgy, hogy a cella 10-20 Voltos munkafeszültségét a laptop üzemeltetéséhez kellő 24 Voltra alakítja át. Az üzemanyagcella csúcsteljesítménye 50 Watt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés