Hirdetés

Az olcsó notebookok éve

Amíg az asztali számítógépek piaca régóta gyengélkedik, és jelentős javulás idén sem várható, addig a notebook szegmens jóval élénkebb. Így egyre több gyártó helyez nagyobb hangsúlyt a hordozható gépekre, ami persze előbb-utóbb kiélezett árháborúhoz, illetve szélesebb vevőkör megcélzásához vezet.

Ráadásul a technológia mára olyan fejletté vált, hogy akár nagyon olcsó notebookok is építhetők. Úgy tűnik, hogy ez a trend most van beindulóban, ugyanis a Dell már szállítja is Inspiron 2650C, 1.60 GHz-es Mobil Celeronra épülő gépét, 699 dolláros áron. Ez az olcsó mobil PC már most nagyon népszerű.


Inspiron 2650C *** Forrás: www.dell.com


Ez azonban csak a sor kezdete, mivel a következő lépés már az ECS-é, aki tengerentúli riválisait egy Transmeta Crusoe alapú notebookkal riogatja majd áprilistól. Miért olyan ijesztő ez? Nos, az ár 599 dollár lesz, igaz viszont, hogy a gépről további részletek nem ismertek.


 


Forrás: www.elitegroup.de


A tajvani DigiTimes híre szerint az Inventec - egy ismert nemzetközi cég megbízásából - is fog 500 dolláros notebookokat gyártani a második félévtől. A Compal Electronics szintén olcsó notebookot fog szállítani a HP számára, melyekkel a Presario sorozat keretei közt találkozhatunk majd. A kiépítésről és az árról egyelőre nincsenek ismereteink.

Ha már két ilyen nagy gyártó is ultra olcsó termékeivel lepi meg a piacot, biztos, hogy a kisebbek is kedvet kapnak ehhez, így több hasonló ajánlatra is számíthatunk. Számításba vehetjük azt is, hogy ha a nagy nevek olcsón kínálnak majd modelleket, akkor az olyan cégek, mint az ECS - akiknek az árérzékeny vásárlók képezik fő bázisukat - valami még olcsóbbal rukkolnak elő, így is próbálják megőrizni piaci pozícióikat a "legkedvezőbb árszint" kategóriában.

A hordozható PC-k eddig is egyre olcsóbb (elérhetőbb) áron kerültek forgalomba, ezek a hírek azonban valószínűeg újabb lökést adnak az árcsökkenésnek és a vásárlóknak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés