Dupla Thunderbolt csatolós LaCie 2big villámgyors külső adattároló

Hónap elején már bemutattuk a LaCie 5big Office Backup szervert, mely elsősorban kisirodai környezetben tehet jó szolgálatot, most azonban megérkezett a kistestvér, a LaCie 2big, mely kompakt fizikai mérete ellenére azért tartogat némi különlegességet. Thunderbolt csatolója következtében egyelőre leginkább csak Apple termékekkel képes együttműködni, de elvileg hamarosan a PC-s front is megkapja az új perifériát, ezzel alaposan megnövelve a Thunderbolt kompatibilis termékek körét.

A 2big 4 és 6 TB-os kapacitásban vásárolható meg, a név alapján nem nehéz kitalálni, hogy két merevlemez lapul a gyártótól megszokott, minimalista stílusú alumínium házban. A meghajtók hot-swap keretben munkálkodnak, vagyis akár menet közben is cserélgethetjük őket, szervezés szempontból pedig tevékenykedhetnek önálló lemezekként (JBOD) vagy RAID tömbbe (0,1) fűzve, attól függően, hogy a rugalmasságon, a sebességen vagy a biztonságon van a hangsúly. Legnagyobb fegyvere természetesen a dupla Thunderbolt csatlakozó, melyek segítségével akár több egység is sorba köthető, ezzel arányosan növelve a tempót és a kapacitást.

A gyártó állítása szerint egyetlen 2big akár 327 MB/s-os adatátvitelre képes, ami két egység összekapcsolásával már 555 MB/s-ra ugrik. Bordázott alumínium háza nem csak esztétikus, de a hűtésben is komoly szerepet vállal mint hőleadó felület, de a LaCie azért egy csendes ventilátorral is megtámogatta a rendszert, hogy magas környezeti hőmérséklet mellett se legyen semmi probléma.

A futurisztikus külső adattárolókért meglehetősen sokat kérnek, a 4 és 6 TB-os LaCie 2big vételára rendre 649 és 799 dollár, valamint a gyártó később tervezi egy 8 TB-os modell bevezetését is, ennek ára azonban még ismeretlen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LaCie

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés