Hirdetés

Korlátozott mennyiségben érkezhet a Radeon X1950 GT

Ugyan már tavaly november óta tudni lehet arról, hogy az AMD-nél készülőfélben van egy újabb felső-középkategóriás videokártya, a korábbi készletek felhalmozódása miatt végül csak most, az idei első negyedévben kerülhet forgalomba az RV570LE GPU-ra épülő Radeon X1950 GT. Az újdonság lapértesülések szerint kezdetben így is csak bizonyos régiókban tűnhet fel, hogy ezzel ne veszélyeztesse a raktáron maradt, hasonló paraméterekkel rendelkező Radeon X1900 GT-k eladását. Azt egyelőre nem tudni, hogy mely régiókat érintik majd ezek a korlátozások, illetve mikor oldják fel őket.

A Radeon X1950 GT az októberben megjelent, azóta komoly sikereket elért Radeon X1950 Pro típushoz hasonló paraméterekkel rendelkezik, ám annál valamivel szerényebb grafikus teljesítményre lesz csak képes. Az új kártya GPU-ja (RV570LE) ugyanis 500 MHz-en, a memóriachipek pedig 600 MHz-en (effektíve 1,2 GHz-en) járnak majd, azaz a grafikus processzor órajelét 75 MHz-cel, a memóriákét pedig 90 MHz-cel (effektíve 180 MHz-cel) mérsékelte a gyártó. A GPU további paraméterei annak ellenére változatlanok, hogy az AMD-nél a kódjel mellé odabiggyesztették az „LE” jelölést: a 80 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus chip az RV570-hez hasonlóan 8 vertex és 36 pixel shadert tartalmaz. A Radeon X1950 GT-n a hírek szerint nem lesz videobemenet, viszont ugyanúgy támogatja az úgynevezett natív CrossFire üzemmódot, azaz a kétkártyás rendszerhez nincs szükség külön master kártyára.

Az új kártya fejlesztése várhatóan a hónap közepén fejeződik be, az első kereskedelmi példányok februárban kerülhetnek a boltok polcaira – egyelőre csak bizonyos régiókban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés