Hirdetés

Késni fog az AMD Bulldozer?

Az idei Computex egyik legfelkapottabb pletykája, hogy késik az AMD Bulldozer architektúrára épülő processzora. A vállalat korábban már közölte a partnerekkel, hogy a Scorpious platform, azaz a Zambezi processzorokat tartalmazó rendszer bemutatója az E3-on lesz, vagyis a következő hét első felében esedékes. A friss pletykák szerint a start váratni fog magára, mivel az AMD egy új steppinget készít, ami magasabb órajeleket tesz lehetővé a jelenlegi verziónál. Ezt az információt egyetlen gyártó sem erősítette meg. Annyit lehet biztosan tudni, hogy számos partnernek van a Computexen működő processzora, de az órajelekről senki sem mond semmit.

Korábban kiszivárgott egy prezentáció, mely állítólag az Asus műhelyében készült, és azt jelzi, hogy a legerősebb Zambezi processzor, vagyis az AMD FX-8130P tervezett órajele 3,8 GHz, a nyolcmagos Turbo Core frekvencia pedig 4,2 GHz lesz. Sajnos ez az adat sincs megerősítve, de Tajvanon több partner is kotyogott már el részinformációkat a Bulldozerről, és elmondták, hogy az összes magra vonatkozó Turbo Core akkor lép érvénybe, ha a lebegőpontos egység kihasználatlan a modulokon belül. Természetesen előfordulhat, hogy az adott munkafolyamat a lebegőpontos mag mellett az integer magok többségét sem használja ki, amikor is a Turbo Core órajele még magasabb lehet. Feltételezzük, hogy itt lehet a pletykált probléma forrása, azaz a jelenlegi stepping mellett a Turbo Core nem skálázható eléggé. Persze az AMD hivatalosan semmit sem reagál a hírekre, így lényegében mindenki csak találgat. A nem hivatalos források egyébként júliusi vagy augusztusi rajtról írnak.

A Bulldozer koncepciója az órajel szempontjából nagyon érdekesnek tűnik. Az elmúlt években már láthattuk, hogy a processzorok órajelének növelése jelentősen lelassult, ami a fogyasztásra vezethető vissza. Arányaiban a legtöbb energiát a magokban rejlő lebegőpontos egység emészti fel, hiszen több száz utasítást kell támogatnia. Természetesen az energiaigény visszaszorítása az órajel csökkentésével lehetséges, amit a gyártók aktívan ki is használnak. A Bulldozer ezen a ponton nagyon eltérő a mai x86-os processzoroktól. A modulon belül az integer magok és a közös lebegőpontos mag külön ütemezőt használnak, vagyis eltérő órajelen is lehetséges az üzemeltetésük. Ez adja meg az AMD-nek a lehetőséget a magas órajelre, hiszen a legfőbb korlátozó tényező, vagyis a lebegőpontos motor akár ki is iktatható a munkából, azaz nem fogja az egekbe emelni a fogyasztást.

A Scorpious platformhoz tartozó lapkakészletek bejelentése egyébként valószínűleg meg lesz tartva, vagyis ezen a héten hivatalosan is elstartolhatnak a 9-es szériába tartozó vezérlőhidak. A pontos paramétereket valószínűleg a holnapi napon leplezik le. Remélhetőleg az AMD reagál a Bulldozert érintő pletykákra is, így végre kiderülhet a teljes igazság.

A hírek szerint az alkalmazott gyártástechnológiával nincs gond, vagyis a Llano megjelenése nincs veszélyben. Az utóbbi termékről az AMD még fog beszélni a kiállítás ideje alatt. Egyelőre csak annyit árult el a vállalat, hogy az A szériás Fusion APU-k a Computex Computer & System kategóriájába neveztek, és a Taipei Computer Association a legjobb választás díjjal jutalmazta őket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés