Hirdetés

Új, komolynak tűnő szuperszámítógépe van Kínának

Hivatalos teljesítményadat viszont nincs, sőt, igazából még a technikai specifikáció is titok.

A szuperszámítógépek területén Kína az előző évtizedben még igen jó pozíciókat csípett el, de az exascale, azaz az 1 EFLOPS-nál nagyobb számítási kapacitást kínáló rendszerek tekintetében egyelőre tarol az USA, és velük is leginkább az EU-nak van esélye versenyezni.

A Reuters riportja szerint ugyanakkor a Xinhua hírügynökség, azaz a kínai kormány hivatalos sajtóügynöksége és legnagyobb információs központja bejelentette a Tianhe Xingyi nevű szuperszámítógépet, amely Guangzhou-ban, a Nemzeti Szuperszámítógépes Központban lett bemutatva. És nagyjából ennyi, nagyon sok részletet a keleti nagyhatalom nem osztott meg róla.

Lu Yutongot, a központ igazgatója szerint az új nagyvas hazai tervezésű architektúrára épít, de ennél részletesebben nem tudni, hogy mit is rejt. A The Next Platform úgy gondolja, hogy az MT3000 processzor lehet a konfiguráció alapja, amire számos utalás van, de megerősített információ nem érhető el erről. Sőt, igazából azt se tudni, hogy az MT3000 mit rejt.

Lehetséges ugyanakkor, hogy exascale rendszerről beszélünk, de Kína régebben úgy döntött, hogy többet nem közölnek LINPACK teszteredményeket, vagyis ezt bizonyítani nem lehet.

Kína a top500.org kezdeményezésben sem vesz részt, vagyis egy ideje már nem szerepeltetik az új rendszereiket a híres, leggyorsabb gépeket rangsoroló listán. Az egyedüli támpontot a HPC-piac tekintetében fajsúlyos Gordon Bell-díj jelentheti, amelyet még keleten is fontosnak tartanak, és vélhetően erre nevezik majd a Tianhe Xingyi nevű nagyvasat. Ezzel bizonyos információkat meg kell majd adniuk, hogy egyáltalán értékelni lehessen a frissen összerakott konstrukciót, és a kiadott adatok alapján talán lesz majd némi összehasonlítási alap az USA rendszereivel.

Előzmények

Hirdetés