Hirdetés

Kicsi, okos, olcsó

A mini-PC-k világméretű elterjedésének egyik legalapvetőbb feltétele a különböző platformok széleskörű támogatása. A tajvani illetőségű Shuttle az elsők között ismerte fel a helytakarékos számítógépekben rejlő piaci lehetőségeket, így XPC termékcsaládjával rövid időn belül minden jelentős platformhoz alternatívát tudott kínálni. A legtöbb felhasználó többnyire a magas alapköltségek miatt mégis idegenkedik az apró konfigurációktól; a Shuttle legújabb XPC-jével most ezt az előítéletet kívánja eloszlatni.


Shuttle XPC SS58G2 – a megengedhető apróság

Az Socket 775 foglalatba illeszkedő processzorokat fogadó SS58G2 típusjelű barebone-konfiguráció mintegy 250 eurós (kb. 60 000 forintos) árával megfizethető alternatívát nyújt a Pentium 4, illetve Celeron D processzorokra épülő mini-PC-k piacán. A SiS 661FX + 963L lapkakészletre épülő alaplap két 400, 333 vagy 266 MHz-en járó DDR SDRAM modul (2 GB maximális kapacitással), egy AGP 8X és egy hagyományos PCI bővítőkártya fogadására van felkészítve. A tárolórendszer összesen két Ultra-ATA133-as csatolóra köthető egységből, illetve egy floppymeghajtóból állhat (a házba egy 5,25 és két 3,5 hüvelykes egység építhető).

Az alaplapon minden általános használat során szükséges vezérlőáramkör megtalálható, így aki nem kívánja AGP-s grafikuskártyával bővíteni a gépét, annak hasznára válhat a SiS Real 256E videovezérlő; a FireWire és USB 2.0 kapuk (melyekből összesen kettő, illetve négy darab áll rendelkezésre) a külső perifériák egyszerű és gyors kapcsolódását teszik lehetővé, míg a szokásos 10/100-as LAN-vezérlő a hálózati kommunikációért felel. Az SS58G2-t természetesen ellátták 5.1 csatornás hangrendszerrel is, mely digitális (sztereó és AC3-kódolású), illetve analóg formában egyaránt képes a jeltovábbításra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés