Hirdetés

Ki az úr a VGA piacon?

A Jon Peddie Research által készített felmérés 2002. utolsó negyedévét vizsgálja abból a szempontból, hogy ki mekkora szeletet birtokol a VGA piacnak nevezett ízletes tortából. Az adatok természetesen az asztali és mobil grafikus chipek területére vonatkoznak. Az itt látható ábra nem jelent majd meglepetést a témában otthonosan mozgó felhasználóknak, de némi magyarázatot mindenképpen érdemel.



Mindig az ATI-t és az nVidiát szokták a két legnagyobb gyártónak tartani, amely bizonyos értelemben igaz is, ám az ábra mást mutat. Ez azért lehetséges, mert a felmérésbe a chipsetekbe integrált grafikus magok is beleszámítanak, így az egyik legnagyobb chipsetgyártóként számon tartott Intel jogosan előzi meg az ATI-t, ugyanis rengeteg integrált VGA-val ellátott chipkészletet ad el. Hasonló okokból ilyen nagy a VIA és a SiS szelete is, mindketten foglalkoznak chipsetbe integrált VGA-val, és a hordozható számítógépekbe szánt grafikus chipek piacán a SiS jelentős szerepet tölt be. Ráadásul a SiS - az informatikai szempontból dinamikusan növekvő - Kína első számú VGA beszállítója is.

A Trident szebb napokat is látott már, zseniálisnak beharangozott chipjéről ráadásul semmi hír mostanában. A Matrox inkább a professzionális felhasználás területére koncentrál, ezért nem is várható az, hogy nagyobb részesedést szerezzen az olcsó grafikus chipek piacán. A listát továbbra is az nVidia vezeti, jelentős részesedéssel rendelkezik a hordozható számítógépek területén, és az asztali gépek piacán is a legnagyobbnak számít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés