Hirdetés

ECS: egy millió videokártya havonta

Az már senkinek sem újdonság, hogy az ECS (Elitegroup Computer Systems) és a SiS remek kapcsolatot ápol. Ennek egyébként mély gyökerei vannak, egyedül az ECS "tartott ki" a SiS mellett annak nehéz éveiben, pontosabban mindkét cég együtt növekedett, hiszen egy filozófiát képviseltek: elfogadható minőség, minimális ár, nagy tétel.

A helyzet most változik. Egyrészt a SiS egy ideje kifejezetten nagy teljesítményű, minőségi chipkészleteket gyárt, valamint grafikus chipjei is ugrásszerűen javulnak. Másrészt az ECS is diverzifikálja portfolióját, melyre a recesszió és az egyre erősödő versenytársak miatt nagy szükség is van. Így eshetett meg, hogy ezúttal az ECS nem tud a SiS-re várni, fontosabb a gyorsabb növekedés. De miről is van szó?

A havi 100.000-es nagyságrendű, low-end Xabre kártyák helyett az ECS rövid úton szeretné havi 1 millióra tornászni az eladott videokártyák volumenét, márpedig ez Xabre alapokon nehezen sikerülne. A havi 1 millióról, mint számról csak annyit érdemes tudni, hogy nagyságrendileg az MSI, a vezető videokártya gyártó sem szállít többet. A taiwani ECS tehát huszárvágással törne másodrangú pozícióból az élre. Mindezt úgy, hogy átültetné a "minimál ár" koncepciót a VGA piacra. Egyetlen kérdés marad (a fórumozók, és általában, a hardveres társadalom legnagyobb örömére): ATi, vagy nVidia?

A válasz nem egyszerű. Egyrészt, mindkét cég örülhetne, hogy ekkora megrendelőt kap. Másrészt viszont a kiválasztott cég brandjét lehet, hogy rombolnák a low-end a kártyák (az eddig megszokottakhoz képest). Végül pedig az adott GPU tervező többi partnere sem lenne boldog, ha az ECS az ő kárukra növelné részesedését a videokártyák piacán. Az ellentétes érdekek miatt talán korai jósolni, várjuk meg a boxmeccs végét!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés