Hirdetés

Két új processzort küld a szorítóba az AMD

Az Intel a héten mutatta be a nagyközönségnek az új generációs „népprocesszorait”, melyekről már tesztünkben is beszámoltunk. A megoldás kifejezetten tetszetős lett, az árak azonban elriasztóak. Az AMD ezt használja ki, és gyorsan betömi a stratégiailag fontos réseket a termékkínálatában. Ez azt eredményezi, hogy még januárban megjelenik az Athlon II X3 440 és az X4 635 jelzésű modell, és az eredeti tervekhez képest elhalasztott Athlon II X2 255 és Phenom II X2 555 névre keresztelt megoldásokkal együtt kerülnek az üzletekbe.

Az Athlon II X3 440 a hárommagos, Rana kódnevű lapkára épül, mely a 45 nm-es gyártástechnológiával készülő Propus chip egyik magjának a letiltásával jön létre. A Socket AM3 tokozással rendelkező megoldás támogatja a DDR2 és a DDR3 memóriákat, és magonként 512 kB-os másodlagos gyorsítótárat alkalmaz. A 3 GHz-es órajelen üzemelő központi egység a 95 wattos TDP fogyasztási osztályba van sorolva és várhatóan 95 dollár körül fog gazdát keresni.

Az Athlon II X4 635 már kihasználja a négymagos Propus lapka összes adottságát, így a 2,9 GHz-es órajelen ketyegő processzor négy darab 512 kB-os másodlagos gyorsítótárat használ, és a Socket AM3 tokozásnak köszönhetően természetesen támogatja a DDR2 és a DDR3 memóriákat is. Ez a megoldás szintén a 95 wattos fogyasztási osztályban kapott helyet, az ára pedig 120 dollár köré várható.

A hivatalos bejelentés után az év első negyedévében már nem frissül az AMD processzorkínálata, ám jó esély van rá, hogy még tavasz előtt megjelenik az új generációs AMD lapkakészletcsalád, ami számos újdonságot hoz majd magával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés