Hirdetés

Két új fix optikával jelentkezett a Sony

Új telefotó objektívvel gyarapodott a gyártó prémium, G Master sorozata, ami mellé egy lentebb pozícionált, portrézásra szánt darab is befutott.

A Sony az új, rádióvezérléssel támogatott rendszervakuja mellett két új, elsősorban full frame szenzorra optimalizált optikát is bemutatott. Az FE 100 mm F2.8 STF GM OSS a felső kategóriának számító, immár négytagú, G Master sorozat kínálatát erősíti tovább. A kistele tartomány közepén elhelyezkedő újdonság tervezésekor kiemelkedő szerepet kapott a minél kellemesebb bokeh, azaz a háttérmosás kialakítása. Ennek érdekében egy új, úgynevezett apodizációs lencsetagot is megtalálhatunk a aszférikus és extra alacsony szórású tagok mellett. De ezt segíti a nem kevesebb, mint 11 lamellából álló blende és a nevében is található STF (Smooth Trans Focus) technológia is, míg az optikai dizájnnak köszönhetően sikerült minimalizálni a vignettálást. Az időjárásálló tubuson a szokásos AF/MF, a limiter és az optikai stabilizátor kapcsolói mellett helyet kapott egy makró mód váltó gyűrű is, amivel egészen 0,57 méterig csökkenthetjük a minimális tárgytávolságot, ezáltal 0,25x-es nagyítást kapva.


[+]

Sony FE 100 mm F2.8 STF GM OSS
Max. szenzor méret: full frame (35 mm)
Bajonett: Sony E
Stabilizálás: van
Rekesztartomány: F2.8-20
Felépítés: 14 lencse 10 csoportban (ebből egy extra alacsony szórású, egy aszférikus és egy apodizációs tag), Nano AR bevonat
Átlós látószög: 24,4°
Nagyítás: 0,25x
Minimális fókusztávolság: 0,57 m
Lamellák száma: 11 darab lekerekített
Szűrőméret: 72 mm
Tömeg: 700 g
Méretek: 118 x Ø85 mm


[+]

Az új G Master természetesen támogatja a kontraszt- és fázisérzékelésen alapuló fókuszálást is, ami mellett egy csendes, közvetlen meghajtású ultrahangos motor felel a gyors és pontos fókuszálásért. A 100 mm-es G Master optika már márciusban megvásárolható lesz 1500 dolláros áron.

Új alapobjektívvel gazdagodott a megfizethetőbb kategória is a Sonynál. A szintén kistele tartományba érkező FE 85 mm F1.8 ennek fényében érezhetően kevesebb extra képességgel rendelkezik. A viszonylag könnyű és kompakt méretű házon nem találunk például rekeszgyűrűt, sem limitert, illetve a stabilizátor hiányában ennek kapcsolóját sem. Akad viszont itt is AF/MF módváltó, valamint a gyártóra jellemző fókuszrögzítő gombot is megtaláljuk, akárcsak nagyobb testvérén. A tubuson belül a 9 lencsetag között akad egy extra alacsony szórású tag is, míg a megfelelő háttérmosásról a 9 lamellás blende, a gyors és pontos fókuszról pedig a dupla lineáris motor gondoskodik.


[+]

Sony FE 85 mm F1.8
Max. szenzor méret: full frame (35 mm)
Bajonett: Sony E
Stabilizálás: nincs
Rekesztartomány: F1.8-22
Felépítés: 10 lencse 9 csoportban (ebből egy extra alacsony szórású tag)
Átlós látószög: 28,6°
Nagyítás: 0,13x
Minimális fókusztávolság: 0,80 m
Lamellák száma: 9 darab lekerekített
Szűrőméret: 67 mm
Tömeg: 371 g
Méretek: 82 x Ø78 mm


[+]

Az 600 dolláros áron érkező, por- és cseppálló FE 85 mm F1.8 szintén márciustól lesz megvásárolható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés