Hirdetés

Változott a dobogó a szuperszámítógépek élmezőnyében

A top500-as lista csúcsgépének uralma megrendíthetetlen, de mögötte nagyon zajlik az élet.

A top500.org frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, amely végre a dobogó tekintetében is izgalmakat hozott. Az első helyet továbbra is a Frontier tartja, és ennek a specifikációja az év közepéhez viszonyítva nem változott. A második helyre rögtön beugrott az USA másik nagy Exascale projektje, amely Aurora néven ismert. Ebben Intel Xeon Max 9470-es processzorok, illetve a Ponte Vecchio kódnevű gyorsítók teljesítenek szolgálatot. Sajnos a gép egyelőre nagyjából fél gőzzel működik, ugyanis nem sikerült időre megépíteni. Az aktuális konfiguráció maximális elméleti teljesítménye eléri az 1059,3 PFLOPS-ot, amiből 585,3 PFLOPS-ot teljesít is a Linpack tesztben, ehhez pedig 24,6 megawattos fogyasztás párosul. Ezekből az adatokból látható, hogy az Aurora igen messze van a Frontier energiahatékonyságától.

A dobogó legalsó fokát az Eagle szerezte meg, amely a Microsoft Azure része. Ebben Intel Xeon Platinum 8480C processzorok, valamint NVIDIA H100 gyorsítók dolgoznak. A teljes rendszer a Linpack tesztben 561,2 PFLOPS-ra képes az elméleti 846,8 PFLOPS-ból, de a fogyasztása nem nyilvános, így a hatékonyságáról nem lehet tudni semmit.

A dobogóról ugyan lecsúsztak, de a korábbi második, harmadik, negyedik és ötödik helyezett Supercomputer Fugaku, LUMI, Leonardo és Summit négyes most a negyedik, ötödik, hatodik és hetedik helyet foglalja el. Fontos megemlíteni, hogy a LUMI némileg bővült, így a maximális elméleti teljesítménye elérte a 531,5 PFLOPS-ot, amiből 379,7 PFLOPS-ot hoz is a Linpack tesztben, méghozzá 7,1 megawattos fogyasztással.

A nyolcadik helyet a MareNostrum 5 ACC bérelte ki, amely Spanyolországban épült meg, és Xeon Platinum 8460Y+, illetve NVIDIA H100 konfigurációt használ. Ez a Linpack tesztben 138,2 PFLOPS-ra képes az elméleti 265,57 PFLOPS-ból, miközben nagyjából 2,56 megawattot igényel.

A kilencedik pozíciót az NVIDIA saját rendszere, az Eos NVIDIA DGX SuperPOD bérelte ki, Xeon Platinum 8480C és NVIDIA H100 párosítással. Ennek a fogyasztása szintén titkos, de az elméleti 188,65 PFLOPS-os tempójából 121,4 PFLOPS-ot teljesít a Linpack tesztben.

A fenti változásokkal a tizedik pozícióba csúszott vissza az év közepén még hatodik Sierra, a képességei ugyanakkor nem változtak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés