Kész az Intel következő generációs Wi-Fi adaptere

Intel PRO/Wireless 4965AGN – a jól ismert márkanévvel, de természetesen új típusszámmal debütálhat a jövő év elején az Intel mobil számítógépekhez fejlesztett új generációs Wi-Fi adaptere, melyet korábban Kedron kódnéven ismerhetett meg a szakma. A jelenleginél gyorsabb adatátvitelt és nagyobb hatótávolságot ígérő 802.11n szabvány tervezetével is kompatibilis hálózati eszköz fejlesztése lapértesülések szerint befejeződött, így az új kommunikációs modul hamarosan piacra kerülhet – elképzelhető, hogy pár hónappal hamarabb, mint a chipgyártó új Centrino mobil platformja.

Még nincs kész, de már belekóstolhatunk

A Santa Rosa kódnévvel illetett platform az új vezeték nélküli vezérlő mellett (mely egyébként felváltható lesz a régebbi, PRO/Wireless 3945ABG típussal – ez noteszgépenként változhat) új lapkakészletet és megújult Core 2 Duo processzorokat tartalmaz majd. Az Intel korábban ismertetett ütemterve szerint a negyedik generációs Centrino platformra épülő notebookok a második negyedévben debütálhatnak.

Az új platform talán legjelentősebb újítását éppen a gyorsabb vezeték nélküli hálózati vezérlő jelentheti, különösen mivel ez a komponens az évek során alig fejlődött: a jelenleg forgalomban lévő vezérlők gyakorlatilag ugyanazokat a szabványokat támogatják, mint a legelső Wi-Fi modulok. Bár az új szabvány bevezetése csakugyan mérföldkövet jelenthet a vezeték nélküli hálózati kommunikáció történelmében, a szakemberek egy része szkeptikus az újítással kapcsolatban. Ennek elsődleges oka, hogy bár a gyártók szerint a 802.11n szabvány tervezete nagyon közel áll a végleges változathoz, a szabványosítási folyamat mégis 2008-ig húzódhat. Így eddig az időpontig a 802.11a, 802.11b és 802.11g szabványú hálózatokkal való kompatibilitás ugyan megoldott, senki nem tudja szavatolni a gyorsabb WLAN kapcsolat hibátlan működését.


Már nem módosítanak a hardveren

Az Intel, minthogy nem tudja felgyorsítani a szabványosítást, a maga részéről minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a gyártók és a vásárlók bizalmát megerősítse az elfogadásra váró szabvánnyal kapcsolatban. A vállalat így többek között hónapokkal ezelőtt létrehozott egy 802.11n interoperabilitási programot, amelynek részeként kompatibilitási, teljesítménymérő, hatótávolság és stabilitási teszteket végez majd a világ vezető hálózatieszköz-gyártóival együttműködésben.

Utóbbiak közül számos ismert név előrukkolt már 802.11n szabványtervezetet támogató berendezéssel, újabban pedig noteszgépgyártók is integráltak ezzel kompatibilis modulokat hordozható számítógépeikbe. Ezeknek a választékát bővítheti most idő előtt az Intel, így a vásárlóknak a Santa Rosa platform érkezéséig akkor sem kell lemondaniuk a noteszgépen díszelgő Centrino plecsniről, ha gyorsabb Wi-Fi adapterrel ellátott gépet választanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés