Hirdetés

Késik a világmegváltó Wi-Fi szabvány

Kompatibilitási problémák tömkelege, a régi rendszerekkel való összeférhetetlenség, kapcsolódási nehézségek, valamint nagyobb távolságban jelentős átviteli sebességcsökkenést okozó vételi zavarok – ezek jellemzik a 802.11n vezeték nélküli hálózati szabvány 1.0-s tervezetére épülő hálózati eszközök túlnyomó többségét, miközben elemzők, illetve a szakma egy része már az új szabványra épülő, egész metropoliszokat lefedő vezeték nélküli hálózatok gyors feltűnését vizionálja. A legfrissebb hírek szerint az első, jelenleginél gyorsabb és nagyobb hatótávolságú 802.11n szabványra épülő hálózatok kiépítésére legjobb esetben is minimum egy évet kell majd várni, ugyanis a második – a véglegesítés előtti várhatóan utolsó – szabványtervezetet legkorábban jövő januárban ratifikálhatja majd az illetékes Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) szervezet. Feltéve ha addig sikerül megoldást találni az első tervezettel kapcsolatosan felmerült legsúlyosabb problémákra.

A szervezethez a 802.11n szabványtervezetre épülő első eszközök megjelenése óta nagyságrendileg 12 000 megjegyzés, illetve panasz érkezett, melyek kivizsgálása a vártnál hosszabb időt vehet igénybe, jóllehet az illetékesek nyilatkozatai szerint a kommentárok jelentős része átfedi egymást, valamint a problémáknak legalább a felét már sikerült megoldani. Azt mindenesetre a gyártók közül is többen elismerték, hogy a jelenleg forgalomban lévő, 802.11n szabványtervezetre épülő, különböző márkájú eszközökkel gyakorlatilag képtelenség problémamentesen működő hálózatot kiépíteni. A gyártók egy része, így elsősorban az Atheros és a Broadcom a végleges szabvány elfogadásáig – mely szakértők szerint jó eséllyel 2008-ra tolódik – igyekszik szorosabbra fűzni az együttműködést annak érdekében, hogy a különböző kompatibilitási problémákat hatékonyabban visszaszoríthassák.

A 802.11n vezeték nélküli szabvány véglegesítésének elhúzódása mindazonáltal a Wi-Fi vezérlőt is tartalmazó mobil platformot kínáló Intelnek okozhat leginkább fejfájást; a jövő januárra tervezett Santa Rosa kódnevű Centrino platform ugyanis a tervek szerint már egy a gyorsabb adatátviteli sebességet elérő szabványra épülő WLAN modult tartalmazott volna, márpedig aligha valószínű, hogy a gyártó megkockáztatná a nem véglegesített szabványra épülő megoldás integrálását a többek közt nagyfokú stabilitásáról is elhíresült platformjába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés