Hirdetés

Késhet a PlayStation 3

Az IBM, a Sony és a Toshiba által alkotott konzorcium bejelentette, hogy az eszköz motorjául szolgáló Cell CPU gyártását egy Nagaszaki melletti új üzemben kezdik majd meg, ám (a tervekkel ellentétben) csupán 2005 őszén. Elemzők szerint ez máris azt jelenti, hogy a PS3 csak 2006 tavaszán jelenhet meg.

Mint arról már beszámoltunk, a Cell több számolási egységet tartalmaz majd egyetlen processzoron, és mindegyik más-más feladat elvégzéséért fog felelni. A CPU teljesítménye 1 Teraflop lesz másodpercenként. Ez körülbelül száz (!) 2,5 GHz órajelű Pentium 4 processzor teljesítményének felel majd meg. A Microprocessor Report nevű magazin információi szerint egy Cell-chipben 4-16 univerzálisan felhasználható számolási egység lesz. A PlayStation 3-ban tehát elvileg 16 CPU fog dolgozni.


Forrás: www.k-hardware.de


A csúszás bejelentésével egyidejűleg Kenshi Manabe, a Sony vezető technológiai fejlesztője, azt is elmondta, hogy még ebben a hónapban megkezdik egy új chip gyártását a PS2 számára. Az új 90 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapka egyesíteni fogja magában a konzol processzorát és a GPU-ját. Eddig a cég mintegy kétmilliárd dollárt fektetett az új technológia fejlesztésébe - a következő három évben pedig további négy milliárd dollárt fordítanak a japán vállalat különböző félvezető technológiáinak megvalósítására. A Cell processzor fejlesztésére ennek az összegnek felét fordítják majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés