Hirdetés

Képek az új NVIDIA GeForce GTX 295-ről

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az NVIDIA határozatlan időre beszüntette a GeForce GTX 295 modell gyártását. A gyártók természetesen nem értettek egyet a zöldek döntésével, mivel a csúcs-GeForce kifejezetten kedvelt terméknek bizonyult a tehetősebb felhasználók körében. Természetesen az igenyéket az NVIDIA is látta, de a kártya előállítása drágább volt az eladási árnál, ami az esetek nagy többségében nem szolgálja a profitorientált vállalatok érdekeit.


Fotó: Expreview

Az NVIDIA azonban az eredeti GeForce GTX 295 megjelenése után aktív tervezésbe kezdett, hogy egy új revízió a lehető legolcsóbban kerüljön legyártásra, így a partnerek képesek lesznek az igényeket kielégíteni. A P658 jelzésű nyomtatott áramköri lapra épülő modellen hozzávetőleg 50 dollárt spórolhat majd az NVIDIA, mely ennyire kiélezett árversenyben nagyon sokat számít.


Fotó: Expreview

A frissített GeForce GTX 295 technikai paraméterei tökéletesen megegyeznek a régebbi modellel, így érdemes a külsőségek alapján vizsgálni a változásokat. A felépítés változása mellett természetesen újra kellett tervezni a hűtőrendszert, így az 55 nm-es gyártástechnológiával készülő GT200 lapkák egy-egy méretes alumínium bordát kaptak, melyekben két hővezető cső segít elvezetni a forróságot. Az aktív hűtést a középen található 8 cm-es ventilátor felügyeli, melynek fordulatszáma a terhelésnek megfelelően változik. A grafikus processzorok energiaellátását 3-3 fázis biztosítja, ami jó eséllyel meggátolja majd a komolyabb tuningot. A termék hátlapján rögtön észrevehető a HDMI csatlakozó hiánya is, melyet az NVIDIA vélhetőleg helytakarékosság végett hanyagolt.


Fotó: Expreview

A megújult GeForce GTX 295 várhatóan a Computex alkalmával lesz bejelentve, az ára egyelőre ismeretlen, de jó esély van rá, hogy 450 dollár körül lesz forgalomba hozva. Az AMD egyelőre nem tulajdonít nagy jelentőséget a frissített csúcs-GeForce érkezésének, de könnyen elképzelhető, hogy csökkenti majd a Radeon HD 4870 X2 árát. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy az NVIDIA kényszerszabadságra száműzött kártya olcsósított változatának forgalmazása továbbra is veszteséges lesz.

A termékről készült további képeket az alábbi galériában lehet megtekinteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés