Hirdetés

Karnyújtásnyira lehetnek az ARM-os Mac gépek

A Bloomberg szerint az Apple még ebben a hónapban bejelenti a váltást, ami meglehetősen nehéznek ígérkezik.

A Bloomberg nagy szakértője az Apple ARM-os irányának, hiszen már 2012-ben is arról írtak, hogy az almás cég dobni fogja az Intelt, és saját processzorokra áll majd át a Mac gépek esetében. A pletyka azóta csak erősödött, évről-évre visszatér, persze új köntösben, és az elmúlt időszakban már azok is elhihették, akik szerint egy ilyen átállás elképzelhetetlen.

A Bloomberg friss információi szerint már nagyon közel van a váltás bejelentése, mivel úgy tudják, hogy ebben a hónapban megtörténhet, méghozzá a június 22-én kezdődő WWDC-n.

Arról nincs adat, hogy mely macOS-t futtató gépeknél lesz bevetve az ARM, de az Apple egyszer már levezényelt két hasonló architekturális módosítást is, hiszen eredetileg a Motorola 68000 megoldásokat váltották az IBM PowerPC-k, majd utóbbiakat az Intel processzorai. Egy ilyen változás persze radikális költségeket is magával von, hiszen az egyes processzorarchitektúrák nem kompatibilisek egymással, tehát a szoftverfejlesztőknek módosítani, illetve újra kell fordítani a programjaikat. Ebben az Apple minden bizonnyal segíteni fog. Maga a projekt állítólag Kalamata kódnéven fut, de nem igazán tudni, hogy ez pontosan mire vonatkozik.

Hosszabb távon egyébként az ARM-ra való váltás hasznos lehet. Az Apple saját kézbe venné a processzortervezést, így nem jelentene gondot az, amikor a partnerük évekig alig fejleszt. A dedikált grafikus vezérlőktől sem kellene búcsút venni, egyszerűen csak megfelelő mennyiségű sávot biztosító PCI Express vezérlő kell a lapkáikba. Hardveres szempontból mindenre képesek lennének, amire az Intel, akár jobban is, a gondot elsődlegesen a szoftverek felkészítése jelenti az ARM architektúrára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés