Hirdetés

Apple gépeket helyettesítő rendszereket kínál az OpenCore Computer

Ráadásul valószínűleg licenc nélkül, és a logóval, illetve a névhasználattal még az OpenCore Bootloadert is belekeverik.

Furcsa termék jelent meg az OpenCore Computer által, amely a cég leírása szerint az Apple Mac Pro rendszereknek kíván alternatívát állítani. Mindezt ráadásul úgy, hogy az előtelepített macOS is opció, amely minden bizonnyal szabálytalan, hiszen kétséges, hogy erre vonatkozóan rendelkeznek-e licenccel. Nem ez az első eset, amikor egy cég hasonlóval próbálkozik, ismerős lehet a Psystar neve, de hiába kínálták anno Apple által fejlesztett operációs rendszerrel a gépeiket, az egészből végül egy per lett, ahol a bíróság a cupertinói cégnek adott igazat.

A sztori lényegében ugyanaz, csak most új főszereplővel. A OpenCore Computer egyelőre egy Velociraptor nevű rendszert kínál, amelybe maximum 16-magos Ryzen 9 3950X kérhető akár 64 GB memória, 2-2 TB-os NVMe SSD, illetve Radeon VII sorozatú VGA mellé, de két hónap múlva érkezni fog a T-Rex, amelybe akár 64-magos Ryzen Threadripper is mehet, a memória kapacitása pedig 256 GB-ra, míg az SSD-é 6-6 TB-ra nő. Nagyjából fél év múlva jön a Megalodon is, de ennek a paraméterei még ismeretlenek.

A lényeg igazából nem is a hardver, hanem az, hogy a rendszereket OpenCore bootloaderrel szállítják, így az egyik SSD-re Windows 10 Pro, míg a másikra macOS Catalina kerül előtelepítésre, a beépített Seagate HDD pedig mindkét operációs rendszer alól látszódni fog. Ez így jól hangzik, de a macOS Catalina előtelepítése nem igazán legális. Az meg pláne megkérdőjelezhető, hogy az OpenCore Computer az OpenCore Bootloader logóját használja felé, ezzel úgy tüntetik fel magukat, mintha bármi közük lenne ehhez a projekthez. Az OpenCore Bootloader fejlesztői ki is adtak egy közleményt a MacRumors számára, hogy a saját szoftverüket nem kereskedelmi célból készítik, hanem a macOS kompatibilitásának javítása érdekében, és felháborítja őket az, hogy visszaélnek a nevükkel és a logójukkal.

Azt nem tudni, hogy mi lesz az OpenCore Computer célja. A vállalat egyértelműen az új Mac Pro alá áraz, méghozzá bőven, és elsődlegesen a CPU-erejét tekintve kívánnak alternatívát állítani. Valószínűleg a T-Rex verzió már jelentősen le tudja majd hagyni Apple rendszerét, ha a processzor sebességről van szó, de egyrészt egy 64-magos Ryzen Threadripperrel nem nehéz legénynek lenni a gáton, másrészt a teljesítmény iránti vágy még nem jogosít fel senkit jogsértésre. Ha nem megfelelő az az processzor, amit az Apple kínál a Mac Próban, akkor nyugodtan lehet venni egy munkaállomást Windows 10 operációs rendszerrel. Akár olcsóbban is össze lehet rakni gyorsabbat, de a macOS kereskedelmi céllal történő előtelepítése csak az Apple külön engedélyével lehetséges, a licencre vonatkozóan pedig az OpenCore Computer nagyon hallgat.

Minden bizonnyal az lesz majd a történet vége, ami a Psystar esetében, hiszen az Apple a legrosszabb esetben a bíróságra viheti az ügyet. Első körben valószínűbb, hogy megkérik a céget, hogy hagyjanak fel a macOS előtelepítésével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés