Hirdetés

Karácsonyig befut a Sapphire AGP-s csúcskártyája

A Sapphire, az AMD egyik legnagyobb videokártyákat szállító partnere tegnap bejelentette, hogy december közepétől szállítja a nemrég megjelent Radeon X1950 Pro videokártyák AGP 8X szabvánnyal kompatibilis változatát. A régebbi alaplapjaikhoz ragaszkodó tulajdonosok számára készült kártyán a jól ismert Rialto hídáramkör végzi a megfelelő jelátalakításokat, így az interfész típusát leszámítva az AGP-s változat gyakorlatilag teljesen megegyezik majd a PCIe-kompatibilis variánssal.

A Sapphire X1950 Pro AGP az RV570 GPU révén ennek megfelelően 8 vertex és 36 pixel shadert vonultat fel, a kártyán lévő memória mennyiségét pedig a lehetséges maximumra: 512 megabájtra növelte a gyártó. A Sapphire a referenciaajánláshoz képest minimális mértékben gyorsította a kártya órajeleit, jóllehet jelen esetben inkább csak kerekítésről van szó, a memória ugyanis 690-ről 700 MHz-re (effektíve 1400 MHz-re), a GPU pedig 575-ről 580 MHz-re gyorsult. Apró eltérés a kártyák felépítésében az áramellátásért felelős molex-csatlakozók száma; az AGP-s variánson két ilyen konnektor is helyet kapott, a régebbi alaplapok közül ugyanis nem mindegyik tud az interfészen keresztül elegendő áramot biztosítani az áramkör működéséhez.

Az új AGP-s Radeon X1950 Pro heteken belül a boltokba kerülhet, ajánlott fogyasztói ára az USA-ban 249 dollár lesz. Nagyjából ezen az árszinten tűnt fel az európai boltokban korábban a GeCube AGP-s Radeon X1950 Prója – csak éppen dollár helyett euróban kértek el ennyit a kártyáért, ezzel megfelelve az általános átváltási gyakorlatnak. A kártya PCI Express csatolóval ellátott változata 199 eurós árcédulával indult útjára október közepén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés