Hirdetés

AGP-s változatban is elkészül a Radeon X1950 Pro

Minden jel arra utal, hogy a PCI Express megjelenésével kihalásra ítélt AGP-interfészt tartalmazó rendszerek tulajdonosainak továbbra is akad miből válogatni, ha számítógépük grafikus megjelenítését korszerűsíteni, gyorsítani kívánják. Az orosz X-bit labs oldal értesülései szerint egy ATI-partner kínálatában máris feltűnt a csupán múlt héten bejelentett, felső-középkategóriás Radeon X1950 Pro AGP 8X-kompatibilis változata. Az új kártya vélhetően több márka választékában is megjelenik majd, ugyanis a hardvert az ATI tervezi és gyártja, majd – ahogyan az ebben a szegmensben általában szokás – referenciaként adja tovább partnereinek.

Több ismert németországi, illetve nagy-britanniai webáruház palettáján is feltűnt a GeCube nevével fémjelzett Radeon X1950 Pro AGP-s változata, mely az interfészt leszámítva a PCI Express csatolófelülethez fejlesztett testvérrel megegyező paramétereket kínál. A megfelelő PCIe-AGP hídáramkörrel ellátott kártya 80 nm-es technológiával gyártott GPU-ja így 575 MHz-en fut, 8 vertex és 36 pixel shadert tartalmaz, a processzor mellé pedig 256 MB kapacitású, 1380 MHz-en hajtott GDDR3 memória társul.

Az AGP-s Radeon X1950 Pro megjelenése történelmi jelentőségű lehet az ATI számára, két éve ugyanis ez az első olyan grafikus megoldás a vállalat kínálatában, amely csúcsszegmens-közeli teljesítményt nyújt (a kanadaiak évekig csak középkategóriás, illetve belépőszintű megoldásokat kínáltak a régebbi interfészhez). Az új kártya megjelenése mindazonáltal történelmi jelentőségű azért is, mivel az új hardverrel az ATI elbitorolta a jelenleg elérhető leggyorsabb AGP-s kártya címet az NVIDIA GeForce 7800 GS-től.

A potenciális vásárlóknak rossz hír lehet, hogy a Radeon X1950 Pro AGP 8X interfésszel kompatibilis variánsa biztosan drágább lesz a PCIe változatnál: a német webáruházak 218 és 242 euró közti áron vesznek fel előrendelést az újdonságra (a PCI Express csatolóval ellátott példány ajánlott fogyasztói ára 199 euró). A GeCube oldalán egyelőre semmilyen információ nem lelhető fel az új AGP-s kártyáról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés