Hirdetés

Kapható a Crucial MX300, a Micron első 3D NAND TLC-s SSD-je

Ha kicsi a hely vízszintesen, hát felfele kell terjeszkedni, így is tesznek a chipgyártó vállalatok a 3D NAND kapcsán.

Két hónapja adtunk hírt a Micron új 3D NAND technológiát (erről bővebb információt a Samsung 850 PRO tesztünk első három oldalán lehet olvasni) alkalmazó TLC-s megoldással rendelkező flashmemória-chipjeiről, és a rá épülő érkező piaci megoldásokról. Egész gyorsan őröltek a gyártó malmai (habár az akkor ígért határidőt nem sikerült tartani), ugyanis a piac megkapta a Crucial MX300 típusú SSD-t, ami ezeket alkalmazza. Sokak számára nem magától értetődő a tény, hogy a Crucial márkanév alatt a Micron a saját gyártmányú, azonban az OEM piactól eltérő végfelhasználói réteget célzó termékeit dobja piacra.

Crucial MX300
Crucial MX300 (forrás: AnandTech) [+]

A fentebb linkelt hírhez képest azonban több információ is változott, a Tom's Hardware és a spanyol információforrás is helytelen adatokkal rendelkezett. A Micron ugyan valóban gyárt 256 gigabites 3D NAND lapkákat, de azok MLC-sek, és valószínűleg a professzionális piacra szánt termékeikben mutatkoznak majd be. A TLC nagyobb adatsűrűsége miatt azonban egy ilyen flash szilíciumlapka a Micronnál már 384 gigabites (harminckét darab 12 Gb-es réteggel rendelkező), monolitikus megoldás.

A Samsung 86 és 128 Gb kapacitású MLC, valamint a 128 Gb-es TLC változataihoz képest ez nagyobb területet eredményez, de a szilíciumot egységnyi területen hatékonyabban hasznosítja. Mindez annak köszönhető, hogy a Samsung a gyártás során a lebegő kapus eljárást egy töltéscsapda jellegűre cserélte, ami a gyártás során több lépést igényel, mint az Intel-Micron által továbbra is használt, kétlépéses, lebegő kapus módszer. Az ár az eddigiek függvényében, és a Crucial ígérete szerint is kedvezőnek ígérkezik tehát.

3D NAND
3D NAND (forrás: AnandTech) [+]

A SATA 6 Gbps interfésszel rendelkező adattárolók a Marvell 88SS1074 vezérlőt kapnak, amit eleve a TLC-s flash lapkákhoz fejlesztettek. Ha feltételezzük, hogy a gyártónál nem kockáztatják a csökkent teljesítményt, és a vezérlő összes csatornáját használják, akkor ez a 48 GB-os lapkaméret miatt fura kapacitásokat eredményez. Így is történt, 750 GB-os az elsőként megjelent modell, ami 8 db flashmemóriát használ, ahol egy tokban kettő lapkát helyeztek el. Az eredeti értesülések viszont helyesek voltak a teljesítmény tekintetében: 530/510 MB/s szekvenciális olvasási/írási tempót és a 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű műveletek esetében pedig 92/83 kIOPS értéket tudhat magáénak.

A vezérlő 256 bites AES titkosítást kínál, valamint SLC caching megoldással rendelkezik, hogy a nagyobb adatcsomagokat gyorsan kiírhassa, a gyártó ezt Dynamic Write Acceleration fantázianévvel illeti. Ez lefordítva annyit tesz, hogy a vezérlő figyel oda arra, hogy a nagyobb sebesség érdekében ilyenkor cellánként csak egy bitet írjon, a későbbiek során pedig a háttérben átstrukturálja az adatokat. Mindemellett 512 MB DDR3 memória is segít gyorsítótárként az adatok gyors tempójú fogadásában. A hibajavítást LDPC ECC biztosítja, ami a TLC-s megoldások esetében általánosan elterjedt, hiszen a TLC kevésbé szolgáltat egyszerűen kiolvasható adatot az MLC-hez és még inkább az SLC-hez képest. DEVSLP (device sleep) üzemmóddal üresjáratban a HDD-k töredékére csökken a fogyasztás, de terhelés közben is beéri kevesebb árammal az újdonság.

A Marvell 88S1074 vezérlő
A Marvell 88S1074 vezérlő (forrás: The SSD review)

A kereskedelmi forgalomban eddig a 2,5 hüvelykes 7 mm-es magasságú 750 GB-os modell jelent meg, az ajánlott ára 3 év garanciával (ebbe legfeljebb 220 TB-nyi írt adat foglaltatik) 200 dollár. Ez már most, a bevezetéskor is nagyjából egyezik az 512 GB-os Samsung 850 PRO-ért kért összeggel, és nem is kőbevésett szám, a piac minden bizonnyal még lejjebb nyomja majd. Később nagyobb, 2 TB-os változat is várható, hiszen kettőnél több chipet is egybe lehet tokozni (itt számszerűsítve hatot). 1 TB körüli kapacitású, és kisebb, 275 és 525 GB-os modellekről és más csatolófelületűekről is szólnak a hírek, de ezeknél még a kapacitás sem végleges.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés