Hirdetés

Kapható az első Intel-ATI alaplap

Az idejét sem tudni, mikor fordult elő legutóbb a processzorok mellett alaplapokat is gyártó és saját márkaneve alatt forgalmazó Intellel, hogy olyan alaplappal rukkolt elő, amelyen nem saját fejlesztésű központi vezérlőáramkör volt megtalálható. Ilyen a cég alaplapgyártó részlegének fennállása óta egyik legfigyelemreméltóbb produktuma a napokban forgalomba hozott, belépőszintű asztali számítógépekbe szánt Intel Desktop Board D101GGC típusú alaplap, melynek megjelenését – nyilván nem a marketingesek figyelmetlenségéből adódóan – ezúttal nem kísérte semmiféle hírverés.

Az Intel Desktop Board D101GGC a vállalat első olyan alaplapja, mely a kanadai ATI Technologies Radeon Xpress 200 lapkakészletére épül, ezzel egyben végleg egyértelművé téve, hogy a vállalat az integrált funkciók garmadáját kínáló, olcsó, belépőszintű lapkakészletek piacán nem kíván versenyre kelni a konkurenciával, köztük a legnagyobb versenytársnak tartott VIA-val. A belépőszintű processzortermékek gyártása és forgalmazása mindemellett nem áll le, így könnyen elképzelhető, hogy a most megjelent alaplapot a jövőben több, hasonló kiépítésű modell követi majd, ez pedig – amennyiben az Intel kitart jelenlegi partnere mellett – könnyen az ATI malmára hajthatja a vizet az alacsony árszegmensben.

A microATX formátumú Intel alaplap egyébiránt 533 vagy 800 MHz rendszerbuszt használó, LGA775 tokozású Pentium 4 és Celeron D processzorokat fogad, maximum 2 GB DDR memóriával bővíthető, a lapkakészletbe integrált X300-as vezérlő pedig kiváltható egy, az alaplapon megtalálható PCI Express x16 csatolóba illeszthető grafikus kártyával. A grafikus foglalat mellett további egy PCIe x1 és két hagyományos PCI bővítősín áll a kártyák rendelkezésére. Az alaplap felszereltsége mindemellett átlagosnak tekinthető; szériafelszerelés az 5.1 csatornás High Definition Audio hangvezérlő, a Fast Ethernet kontroller, a nyolc USB 2.0 port, illetve a négy SATA csatoló.

Az Intel első ATI lapkakészletre épülő alaplapját már szállítja a gyártó, az Intel Desktop Board D101GGC már Európában és a tengerentúlon is megvásárolható, nagyságrendileg 90 dollárért (azaz kb. 19 000 forintért) cserébe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés