Hirdetés

Jövőre mutatja be a GDDR6-os memóriáit a Micron

A GDDR6 memóriaszabványról a Samsung beszélt először még az előző év nyarán. Már akkor kiderült, hogy teljesen új alapokra építik a fejlesztést, így semmilyen korábbi specifikációval nem lesz kompatibilis. Emiatt új memóriavezérlő is kell a készülő lapkákba, de az ilyen váltás lehetővé teszi a nagyobb előrelépéseket is.

Többek között a szabványt tervező Samsung úgy alakítja ki a specifikációt, hogy ne két-két darab, egymást váltó, valós és műveleti frekvencia legyen aktív, hanem egy. Emiatt a műveleti frekvenciának jóval nagyobbnak kell lennie a valós frekvenciánál, tehát amíg a GDDR5 és GDDR5X esetében kétszeres a különbség, addig a GDDR6-nál már négyszeres. Ahhoz, hogy ezt elérjék teljesen megváltoztatták a parancsok és a címzést kezelését. Amíg a GDDR5 és GDDR5X szabványoknál csupán a címzés működött a valós órajel dupláján, addig a GDDR6-nál már a parancsok kezelése is dupla frekvencián történik. Ennek a járulékos előnye, hogy a parancsok és a címzést kezelése szinkronban van, így nem kell különválasztani ezt a két lépcsőt a vezérlés szempontjából, ami csökkenti a rendszer implementálásának bonyolultságát.

A fentiek mellett a GDDR6 a belső adatbuszán órajelenként 16 bitet utaztathat a memóriacellákból az IO-pufferbe, vagyis 16n prefetch megoldásnak tekinthető. A GDDR6 tehát legközelebb a GDDR5X QDR módjához lesz, de a tempója elérheti a 14-16 Gbps-ot. Ez effektíve 14-16 GHz-es órajelet jelent, miközben az üzemfeszültség 1,35 V.

A Micron természetesen tervezi a saját GDDR6 implementációját, és a Samsunghoz hasonlóan leghamarabb az év legvégén, de inkább a következő év elején szeretnék ezt bemutatni, az első mintákat pedig 2018-ban szállítják majd.

Természetesen a GDDR5-öt sem hanyagolják el, mivel idén hozzák a 16 nm-es gyártástechnológiát használó megoldásaikat, és a GDDR5X gyártása is felfut. Hosszabb távon egyébként utóbbi memóriatípus nem viszi majd sokra, mivel csak a Micron gyártja, így rendkívül drága marad. A GDDR6 érkezésével az érdeklődők hasonló vagy jobb karakterisztikájú memóriához juthatnak, mindezt jóval olcsóbban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés