Hirdetés

Jövőre 12 milliárd nyers adathordozót írunk

Érdekes előrejelzést tett közzé a minap a Japan Recording-Media Industries Association (JRIA) a jövő évi nyers optikai adathordozók forgalmáról. A szövetség becslése szerint az írható DVD-k különböző variánsaiból – beleértve az újraírható változatokat is – jövőre 41 százalékkal több fog fogyni, mint idén, ez pedig nagyjából 5,5 milliárd eladott nyers DVD adathordozót feltételez.

A japán szervezet szerint az értékesített írható lemezek jelentős része – körülbelül 5,1 milliárd példány – egyszer írható DVD, míg a fennmaradó közel 400 millió adathordozó újraírható formátumú lesz. Bár a lényegesen kisebb kapacitású írható CD-kre folyamatosan csökkenő igény mutatkozik, a japánok szerint jövőre még így is több nyers CD-t fognak világszerte felhasználni, mint DVD-t. Számszerűsítve ez valamivel több mint 6,9 milliárd adathordozót jelent, az idei évhez képest ez a mutató azonban már csak mintegy 3 százalékos növekedést jelez.

A JRIA becslésénél valamivel szerényebb várakozásokkal néz a következő évre a tajvani Industrial Technology Research Institute. A tajvani kormányzat által szponzorált intézet szerint a jövőre felhasznált nyers DVD-k mennyisége épphogy eléri majd az 5 milliárd darabot, ezzel az ideihez képest hozzávetőlegesen 30 százalékos növekedést realizálva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés