Hirdetés

Jön a Samsung NX rendszer?

A Panasonic és az Olympus után most a Samsung is ringbe szállhat a hibrid rendszerek terén. A micro 4/3-os szabványra épülő fényképezőgépek vetélytársának szánt NX széria a július 7-ére időzített sajtókonferencia témája lehet, hiszen a PMA óta köztudott, hogy a Samsung is készül valamire. Az új gépről azonban egyelőre elég keveset lehet tudni. A korábbi grafika, mely megjelent az interneten csak koncepció volt, hiszen a valóságban inkább a GH1-re hasonlít a készülék.

Egy lehetséges NX dizájn
Egy elvetett NX dizájn

A Samsung NX rendszer a micro 4/3 és a dSLR ötvözete. Tükörrel nem rendelkezik, elektronikus keresője van, de APS-C méretű érzékelőt építenek bele. A kompakt méretet úgy érték el a tervezők, hogy az objektív és a szenzor közötti távolságot lecsökkentették körülbelül az eredeti 60%-ára. Az új rendszer bevezetésére talán most jött el az idő, melyről korábban már mi is beszámoltunk: link.

Az NX rendszerű gép feltehetőleg végleges kinézete
Az NX rendszerű gép feltehetőleg végleges kinézete

Nem kizárt egy tükörreflexes váz érkezése sem, hiszen a K-7-et rövid ideje dobta csak piacra a Pentax. A két gyártó közötti együttműködés már a K10D-nél megkezdődött, akkor a GX10, később a K20D alapján pedig a GX20 született. A Pentax legfrissebb középkategóriás váza tehát potenciális kiindulási pontja lehet akár egy jövőbeli GX30-nak is. A képlet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az éppen csak a tükörreflexesek világába belekóstoló Samsung tartani tudja a Pentax 1.5 éves termékciklusát.

Azóta történt

Hirdetés