Hirdetés

Jöhetnek a hibrid memóriamodulok?

A gyártók számára manapság rengeteg eltérő technológiára épülő memória érhető el, amiből könnyen kiválasztható a megfelelő jelölt az operatív tár szerepkörére. Az kisméretű termékek esetében inkább az alacsony fogyasztás a fontos tényező, míg a csúcsteljesítmény megközelítésénél az energiahatékony működés másodlagos szempont. Lassan az igények a gyorsabb rendszerek esetében is változnak, és a fogyasztás csökkentése mindenhol fontos fejlesztési iránnyá válik, mindamellett, hogy a sebesség növelése is számottevő szempont maradt, és előkerült az adatok biztonságának kérdése is. Az egyes memóriatípusok eltérő karakterisztikát alkalmaznak, ám nem elképzelhetetlen ezeket kombinálni, avagy egy olyan hibrid memóriamodult létrehozni, ami minden aspektusból is kielégíti az igényeket.

A JEDEC be is jelentette, hogy létrehoztak egy albizottságot, mely a hibrid memóriamodulok szabványosításáért felel. Chris Socci a bizottság elnöke szerint a hibrid modulok számottevő előnyt jelenthetnek bizonyos területeken. A DRAM chipek mellett NAND flash lapkák is kerülhetnek a termékre, ami jelentős előrelépést jelenthet az adatok biztonsága szempontjából. A NAND flash tartalma nem vész el egy esetleges áramszünet esetén, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szükséges információ visszanyerhető egy esetleges váratlan leállás után. Szintén nem elhanyagolható tényező a fogyasztás, ami minden bizonnyal előnyösebb lesz a hibrid memória alkalmazása esetén.

A szabványosítás folyamata természetesen sokáig fog tartani, de a hónap végén az érintettek megtartják az első gyűlést a tervezettel kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés