Hirdetés

A JEDEC támogatni fogja az NVDIMM hibrid memóriamodulokat

A JEDEC bejelentette, hogy hivatalosan is támogatni fogják az NVDIMM hibrid memóriamodulokat. Ezek egy ideje már megjelentek a piacon, és alapvetően olyan megoldásokról beszélünk, ahol a DIMM csatolókba a DDR4 szabványú modulok mellé, vagy helyett olyan megoldások kerülnek, amelyek NAND flash lapkákat használnak.

Ehhez jelen pillanatban trükközni kell, mivel a NAND flash lapkákat tartalmazó memóriamodulnak a rendszer felé DDR4 memóriaként kell látszania, ami lehetséges, de közel sem ideális, így a szerverpiacon érintett cégek komolyan dolgoztak azon, hogy a JEDEC ezt a rendszert ténylegesen felkarolja és egységes szinten szabványosítsa.

Az NVDIMM-re, azaz a Non-Volatile DIMM-re két alapvető koncepció épül majd szabványos formában. Az NVDIMM-F lényegében csak NAND flash lapkákra épít, és ezek lesznek a memóriavezérlő által direkten címezhetők. Az NVDIMM-N egy olyan hibrid konstrukció, ahol a modul tartalmaz DDR4-es és NAND flash lapkákat is. Előbbi természetesen felejtő memória, így leállításkor a tartalma törlődik, de a NAND flash chipek itt azt a célt is szolgálhatják, hogy a tartalmat folyamatosan megőrzik és bekapcsoláskor azt visszatöltik.

A JEDEC közleménye szerint az NVDIMM-F és az NVDIMM-N szabványi is támogatni fogja az új DDR4-es SDP (Serial Presence Detect) kódokat, amelyre vonatkozóan a specifikációkat később véglegesítik. A szabványosítás várhatóan még az idei évben megtörténik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés